Personal och elever sjuka av skolan

Trettio procent av personalen på Kungsbergsskolan har fått hälsobesvär av de sjuka skolhusen. Föräldrar är oroliga för sina barns hälsa.

24 februari 2015 15:45

Nu evakueras en del av skolans klasser och personal till så kallade paviljonger och till den gamla Gottfridsbergsskolan. Men den flytten gör också föräldrarna oroliga: De undrar om Gottfridsbergsskolan, som som stått tom en längre tid, har en bättre inomhusmiljö.

På onsdagskvällen hölls ett möte för föräldrar till barn på Kungsbergsskolan. Möteslokalen blev fullsatt. Ulf Flodin, överläkare på arbets- och miljömedicin på Linköpings universitetssjukhus, berättade om hälsoriskerna som barn och vuxna utsätts för när de vistas i fuktiga miljöer. Trettio procent av personalen på skolan upplever hälsoproblem på grund av inomhusmiljön som rått. Hur många av barnen som har problem är oklart. Men enligt Ulf Flodin ökar risken för att barn ska få astma betydligt, efter ett års vistelse i fuktiga skollokaler.

Flera föräldrar berättade att deras barn hade huvudvärk, hosta och var trötta.

Frågorna på föräldramötet var många. Hur länge ska elever vara i tillfälliga lokaler? Vilka elever ska flytta vart? Vad händer i höst? Ska barnen ha längre dagar eftersom de ska förflytta sig emellan skolor?

Syftet med mötet var att informera föräldrarna om de medicinska frågor som är kopplade till arbetsmiljön på skolan samt om problem och åtgärder som gäller skollokalerna. Själva flytten till Gottfridsbergsskolan och Kunskapsgallerian och allt som berör skolans framtida verksamhet ska rektor informera om idag, torsdag.

– Vi vill att alla föräldrar ska få reda på det samtidigt. Därför ska föräldrarna få ett utförligt mejl med så mycket information som möjligt efter klockan 15 på torsdagen, säger Ed Huitema, rektor på Kungsbergsskolan.

Föräldrar behöver inte oroa sig över miljön på Gottfridsbergsskolan, enligt Anders Loinder, fastighetschef på Lejonfastigheter som äger Kungsbergsskolan.

Eleverna får nya scheman på fredag.

Fakta

Kungsbergsskolan måste evakueras eftersom ventilationen inte fungerar, det finns mögel och fuktskador och plastmattor avger så kallade emissioner

Större delen av skolan flyttar på måndag till Kunskapsgallerian och till en tom gammal skola i Gottfridsberg.

Fysik och kemi ska man ha kvar på Kungsbergsskolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!