Över tusen cyklar har rensats bort

Sen september har Linköpings kommun flyttat bort cirka 1 100 cyklar från resecentrum i Linköping. Skyltningen är svår att missa – trots det verkar den vara svår att följa. Och i januari kommer det fler förändringar.

7 december 2018 20:00

Fredagen den 7 december är det ovanligt glest i en av cykelparkeringarna utanför Linköpings resecentrum. Sannolikt beroende på de stora skyltar som anger att just denna dag är det förbjudet att parkera cykeln här.

Det finns dock andra cykelställ som går att använda.

Sen Linköpings kommun bestämde sig för att hålla ordning på parkeringen så har cirka 1 100 cyklar körts bort. Skärpningen infördes i september och cyklarna lagras i väntan på att ägaren ska hämta ut dem.

– Det är några som har hämtat ut sin cykel. Elvahundra bortkörda är väl kanske något mer än vi hade förväntat oss men vår uppfattning är ändå att det har fungerat bra, säger Mikael Strindemo, trafikingenjör vid Linköpings kommun.

Siffran är det totala antalet, det fanns en större mängd cyklar som stått väldigt länge när regleringen infördes. Antalet som fraktas bort har sedan minskat.

Hittills har cykelställ där cykeln går att låsa fast satts upp. Det är dessutom skyltat så att den som dagpendlar ska få parkera nära stationen, medan den som ska åka bort längre får parkera en bit längre bort.

En sak återstår.

Det pågår ett bygge av ett låsbart cykelhus. Det ska vara klart till jul och sedan öppnas efter nyår. Det kommunala p-bolaget Dukaten ska sköta cykelhuset och mot betalning ska cyklister kunna låsa in cyklarna där.

Det är fortfarande inte bestämt vad kommunen ska göra med alla de cyklar som aldrig hämtas ut från upplaget med bortkörda cyklar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa