Först och främst handlar det självklart om att komma väl förberedd. Här är motorcyklisterna betydligt bättre än bilisterna. Över 71 procent av motorcyklisterna som körde upp klarade förarprovet 2016, medan strax under hälften, 47 procent, av bilisterna klarade uppkörningen.
– Att vara förberedd är A och O. Känner man inte att man är det, så är det bättre att boka om till några veckor senare istället för att chansa, säger Niklas Dolk, kontorschef i Linköping.
Missar man ändå uppkörningen så gäller det att inte ge upp, utan att hela tiden söka tider. Och att vara lite flexibel. Dels kommer det in återbud, och dels jobbar trafikverket hela tiden med att flytta sina resurser dit de behövs. Blir uppkörningstiderna för ett fordonsslag inte tillräckligt bokade så flyttar man examinatorer till behörigheter där trycket är stort, exempelvis till MC. Där är kön extra lång i maj och juni.
– Det är en topp just nu. Många gjorde sina riskutbildningar redan i höstas och vill köra upp nu. Sen har det varit kallt, vilket gjort att vi kommit igång lite senare.
Man kan boka förarprov var som helst i landet för att hitta en tid. Men det är också en del av problemet. Körkortsaspiranter från Stockholm tar sig till Norrköping och Linköping för att köra upp.
LÄS MER: Insändare om den långa kön
Niklas är kontorschef i Linköping som samordnar Norrköping, Linköping, Mjölby och Vimmerby.
– Vi har ju ändå ganska nära mellan våra orter. Tittar man på fler orter kan det vara lättare att hitta en tid som passar. I Norrköping kör vi på Bråvalla. Då kan vi köra upp även på helgen. Det kan vi inte i Linköping då Sviestad är uppbokat för andra motorverksamheter.