Filippinerna vill köpa Gripen

Filippinerna överväger att köpa Jas 39 Gripen. Landets försvarsminister säger att det svenska stridsflygplanet är billigare än konkurrenten F-16.

16 oktober 2018 10:00

Saab har under lång tid försökt att sälja Gripen till det sydostasiatiska landet Filippinerna. År 2016 tillkännagav Saab att företaget skulle öppna ett kontor i huvudstaden Manilla. Det filippinska flygvapnet hade då planer på att köpa tolv moderna stridsflygplan fram till 2028.

– Saab kan uppfylla det filippinska flygvapnets krav om ett prisvärt stridsflygplan. Vi tycker att vi är en stark utmanare, sade Carl-Erik Leek, Saabs landschef i Filippinerna, till IHS Jane´s.

På måndagen uppgav Philippine News Agency (PNA) att Filippinernas försvarsminister, Delfin Lorenzana, nu förordar ett köp av Gripen. Enligt PNA uppgav försvarsministern att det svenska stridsflygplanet är både billigare i inköp och billigare i drift än den främsta konkurrenten, Lockheed Martins F-16.

Filippinerna har av tradition haft starka band till USA, men under senare år har relationerna försämrats. Filippinernas president, Rodrigo Duterte, har bland annat gjort sig känd för sina hårdföra metoder mot misstänkta narkotikabrottslingar. Relationerna blev inte bättre när Duterte förolämpade den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama genom att bland annat kalla denne för "horunge".

Filippinerna saknar i dag moderna stridsflygplan sedan landet pensionerat det föråldrade stridsflygplanet F-5.

Thailand är för närvarande det enda asiatiska land som köpt Gripen. Saab försöker dock även att sälja planet även till Malaysia och Indonesien. Saab har även stora förhoppningar om att sälja den nya versionen av Gripen till Indien.

Länder som Saab hoppas på

För närvarande har Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand Gripen. Brasilien har gjort en beställning av den nya versionen av Gripen. Saab hoppas även få sälja planet till Schweiz, Kroatien, Slovakien, Bulgarien, Finland, Nederländerna, Belgien, Portugal, Peru, Mexiko, Kanada, Malaysia, Indonesien och Filippinerna. Saab har inte gett upp hoppet om att få sälja stridsflygplanet till Indien.

Källa: Saab

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa