"Oacceptabelt att äldre dör ensamma"

Det är fullständigt oacceptabelt att äldre dör ensamma på äldreboenden i Linköping. Utförare som inte sköter sig kan bli av med uppdraget.

Ingen i Linköping ska behöva vara rädd för att bli gammal, säger Mikael Sanfridsson.

Ingen i Linköping ska behöva vara rädd för att bli gammal, säger Mikael Sanfridsson.

Foto:

LINKÖPING2016-09-06 10:45

Det säger kommunalrådet Mikael Sanfridsson (S), ordförande i äldrenämnden, i en kommentar till Correns artikel om äldreboendet på Järdalavägen.

Han har reagerat på Correns artikel i måndags där vi berättade att äldre oftast dör ensamma på äldreboendet på Järdalavägen. 2015 var personal närvarande i bara 33 procent av dödsögonblicken, att jämföra med 88 procents närvaro i alla äldreboenden i kommunen.

Äldrenämnden har som uttalat mål att ingen ska behöva dö ensam i Linköping.

– Attendo förväntas nu återkomma med en återkoppling på siffrorna och verksamhetsuppföljningen, säger Mikael Sanfridson.

Egentligen vill han inte rikta sitt uttalande specifikt mot Attendo eller mot någon annan namngiven utförare.

– Nej, det viktiga är att signalera den här ståndpunkten, menar han. Ingen i Linköping ska behöva vara rädd för att bli gammal, och då måste också all äldreomsorg hålla en hög nivå. Utförare ska hålla hög kvalitet.

Äldrenämndens arbete med att säkerställa detta pågår ständigt, säger han, i samband med granskningar men också när avtal med utförare är aktuella för förlängning eller avslutande.

– Äldrenämnden tittar kontinuerligt på möjligheten att avsluta aktörer som inte sköter sitt uppdrag. Den möjligheten finns, men också möjligheten att förbättra avtalen och tydliggöra villkoren när det är dags för förlängning.

– Att följa upp verksamheten ger oss viktiga redskap i det arbetet och vi har under året förstärkt arbetet och tillskjutit resurser på det området. Under året har vi också ökat resurserna till äldreomsorgen, och bland annat till ökad bemanning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om