Nytt grepp av kommunalrådet

Motell eller bostäder? Ja, det är en fråga som kommunalrådet Elias Aguirre (S) söker svaret på. Via Facebook.

4 oktober 2018 17:42

Motell Filbyter har funnits sedan 1959 och senast 2009 höjdes röster för att själva byggnaden skulle K-märkas. Huruvida Riksantikvarieämbetet har varit inblandad i frågan är oklart, men i så fall har myndigheten ställt sig kallsinnig till ett sådant krav. Nu vill istället – som vi skrev tidigare på torsdagen – JM bygga 130 lägenheter på tomten.

Det här har Elias Aguirre (S) – som förutom att vara kommunalråd också är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden – reagerat på.

I ett inlägg på Facebook frågar han vad hans följare känner för motellet.

Att så direkt fråga medborgarna om deras åsikt är det ett nytt politiskt grepp?

– Ja, jag tror att vi måste bli bättre på att lyssna in tidigt. I det här fallet, att man hör med Linköpingsborna om vad de faktiskt tycker om det som finns där i dag.

Själv tycker han att byggnaden har särskild charm som speglar den tid när det byggdes mycket längs de gamla motorvägarna.

– Att hitta balansen mellan det som är nytt, men som också kan påminna om det som varit, det tror jag är viktigt, säger han.

Vilka känslor har du själv för Motell Filbyter?

– Jag tycker nog det vore synd om byggnaden försvann helt. Så jag ser fram emot en diskussion med JM om hur man kanske kan bevara en del, eller något som påminner om det.

Som ordförande – åtminstone till årsskiftet – i Samhällsbyggnadsnämnden har Elias Aguirre mycket att säga till om, bland annat när det handlar om detaljplaner. Just därför ville han, via Facebook, få en känsla av hur Linköpingsborna ser på det.

Fick du det?

– Ja, det var mer blandade reaktioner än vad jag trott. Av de trettiotal som kommenterade så verkar många tycka att det är dags att göra något annat på platsen nu.

Handen på hjärtat, har du själv ätit på motellet?

– Nej, det ligger lite avigt till. Men det är kanske dags nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa