Nybyggare prisades av landshövdingen

Under onsdagen delades priset Årets nybyggare i Östergötland ut på Linköpings slott. Utmärkelsen ges till företagare med invandrarbakgrund som lyckats överbrygga hinder och utveckla ett företag i sitt nya hemland.

16 september 2014 13:53

Utmärkelsen delas in i kategorierna Nystart, för de som bott en kort tid i Sverige, och Pionjär för företagare som lyckats skapa tillväxtföretag och nytänkande i sin bransch. En av för dagen utvalda var egenföretagaren Banaz Hamdi.

- Det känns väldigt bra, jag har inte ord för att beskriva det, säger Banaz Hamdi vars företag Livskvalité belönades i kategorin Nystart. Hon och maken Amanj Aziz kom till Sverige från Kurdistan 1999 och startade omvårdnadsföretaget Livskvalité 2011. Företaget inriktar sig på att ge vård till brukare med utländsk härkomst. För att kunna skräddarsy den service som en brukare kan behöva har företaget anställda som talar en mängd olika språk. Företaget har tidigare i år blivit utsedda till Årets nyföretagare i Motala.

I kategorin Pionjär uppmärsammades företaget Top Städ från Norrköping som startades av Kiriakola De Luca när en av hennes vänner skulle resa bort och behövde hjälp med städning av ett bankkontor. Över tid växte företaget till att idag finnas på åtta orter och sysselsätta 130 personer och omstätta 40 miljoner kronor.

- Vi kan vara här idag tack vare våra medarbetare som gjort ett fantastiskt arbete, säger Kiriakola De Luca.

- Det här ger oss verkligen ny kraft och det kan ofta behövas som nyföretagare, säger maken Damian De Luca.

Juryn, som främst består av företrädare för näringslivet i Östergötland har sållat fram de två vinnarna utifrån 15 nomineringar.

- Det var riktigt svårt att välja i år, säger jurymedlemmen Peter Larsson.

Utmärkelsen delades ut av landshövding Elisabeth Nilsson i Linköpings Slotts vackra salar. Landshövdingen uttryckte även sin tacksamhet till företagarna för deras insats för svensk ekonomi.

De båda prisvinnarna är också nominerade till det nationella priset Årets Nybyggare som delas ut senare i höst i Stockholm.

Årets Nybyggare

Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram goda exempel och förebilder bland personer med utländsk bakgrund. Priset ska inspirera och visa att det, i Sverige, går att vara en framgångsrik företagare med utländsk bakgrund. Årets Nybyggare instiftades 1999 och har sedan dess delats ut varje år. De regionala prisen delas årligen ut på 17 olika orter runt om i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Wingren