Ny boendeform i Linköping

Det är varken hyresrätter eller bostadsrätter – utan någonting mittemellan. Botrygg satsar på en ny bostadsform i Ullstämma.

15 februari 2016 16:00

Linköping

Botrygg tog på måndagen det första spadtaget till åtta radhus och tolv lägenheter vid Valthornsgatan i Ullstämma. Sonark har ritat tvåplanshusen och det blir Lindstams Bygg som bygger.

Men det är inte husen i sig som är det mest intressanta utan upplåtelseformen – kooperativa hyreslägenheter. Det kan närmast beskrivas som hyresrätter med insats. Flyttar man från lägenheten får man tillbaka insatsen, varken mer eller mindre.

Insatsen är inte spikad, men i Botryggs räkneexempel är den 8 000 kronor per kvadratmeter. Det blir 440 000 för en lägenhet på 55 kvadratmeter och 880 000 för radhusen som är dubbelt så stora.

Med insatsen hamnar hyran på 9 900 för ett radhus inklusive en ränta på 2,25 procent. Skulle intresset för kooperativbostäder vara för svalt kan det i stället bli rena hyreslägenheter och då skulle radhuset kosta 12 800 i månaden enligt kalkylen.

– Kooperativlägenheter är ganska vanliga i Stockholm men vi är först med det i Linköping. Det ska bli spännande att se intresset, säger Adam Cocozza, vd för Botrygg.

Vilka kommer att vilja bo här, tror du?

– De som uppskattar hyresrättens enkelhet och flexibilitet men ändå vill kunna styra över boendekostnaderna. Och de som inte får ihop till insatsen som krävs för en bostadsrätt. En sådan insats skulle ligga på 25 000–30 000 per kvadratmeter.

Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, var med och tog det första spadtaget.

– Det är bra att det byggs hyreslägenheter i Ullstämma, det bidrar till mångfalden. Och idén med kooperativlägenheter är spännande, säger han.

Botrygg har redan börjat ta emot intresseanmälningar till kooperativhusen som väntas stå klara i slutet av året.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!