Nu ska gifterna bort – för 42 miljoner

Området vid Bestorps gamla sågverk är det mest förorenade i hela Östergötland. Nu ska området saneras för 42 miljoner kronor.

18 oktober 2018 11:34

Sågverksområdet toppar länsstyrelsens lista över platser som är mest angelägna att sanera. Mätningar visade redan 2007 på höga halter av dioxin i marken och i den gamla sågverksbyggnaden, som under senare år tjänstgjort som båthus åt Bestorps Båtklubb.

Kommunen vidtog då en del tillfälliga skyddsåtgärder. Varningsskyltar sattes upp och marken täcktes med ett nytt lager grus för att förhindra dioxinhaltigt damm att sprida sig.

Nu har Linköpings kommun fått 42 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att genomföra en rejäl sanering. Den inleds med att Janssons Entreprenad före årsskiftet river båthuset.

– Under 2019 ska Svevia sanera marken på sågverksområdet, och även bottensedimenten närmast stranden. Sedan ska det återfyllas och återställas så att båtklubben får tillgång till området igen, berättar kommunens projektledare Malin Johansson.

För båtklubben innebär saneringen att man blir av med sitt båthus, där ett 50-tal båtar har vinterförvarats.

– Det är vi förstås ledsna över. Samtidigt är vi glada att området blir sanerat, så det är kluvna känslor, säger föreningens ordförande Michael Lööw.

I vinter får föreningens medlemmar lösa båtförvaringen på egen hand. Hovetorps Båtklubb hjälper till med att lyfta upp och i båtarna. Men redan nästa vinter hoppas Michael Lööw på att ha ett nytt båthus på plats.

– Vi måste lösa frågorna kring bygglov och ekonomi, men det är vårt mål. Vi har ett väldigt bra samarbete med kommunen, men tyvärr har de inte avsatt några pengar till att uppföra ett nytt båthus. Så det verkar som om vi måste lösa det själva.

Båthuset är viktigt, inte bara för medlemmarna, menar Lööw.

– Många klubbar har vagnar och sådant stående huller om buller utomhus. Vi tycker att det här är ett väldigt fint område och vill fortsätta ha det på det sättet.

Det är inte bara båtägarna som använder båtklubbens område.

– På sommaren kommer kanoter och kajaker och många som lånar rampen. På vintrarna har det kommit busslaster med skridskoåkare och det anordnas fisketävlingar, berättar Michael Lööw.

Bestorps såg var igång mellan 1903 och 1958. Från mitten av 1940-talet behandlades virket med ett klorfenolpreparat som gav upphov till de dioxinföroreningar som nu måste saneras.

Dioxin är ett miljögift som bland annat kan leda till reproduktionsstörningar, hormonförändringar och försämrat immunförsvar. Människor får främst i sig dioxiner via livsmedel, som fisk, kött, mjölk och ägg.

Mest förorenade platserna

Här är de 20 platser i Östergötland som är viktigast att sanera, enligt länsstyrelsen:

1. Bestorps såg, dioxin.

2. Boxholms såg, arsenik.

3. Norrköpings gasverk, PAH.

4. Reijmyre glasbruk, arsenik.

5. Brandsnäs såg Ydre, dioxin.

6. Gusumsån, PCB.

7. Loddby sulfitfabrik, bly.

8. Skutbosjön, PCB.

9. Lotorps Impregnering, arsenik.

10. Electrolux/ Dometic Motala, klorerade alifater.

11. Brenäs såg Finspång, arsenik.

12. Saab Linköping, PFAS.

13. Försvaret Bråvalla F13 015, PFAS.

14. Malmen brandövningsplats, PFAS.

15. Motala pressverkstad, klorerade alifater.

16. Fiskeby bruk, bly.

17. Finspångs Centraltvätt, klorerade alifater.

18. Qvarnshammars Jernbruk DeGeersfors, krom.

19. Blomqvist Trä AB Kinda, dioxin.

20. Sjöbacka såg Linköping, dioxin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa