Nu rivs Solhagaskolan

Farlig asbest på oväntade ställen försvårar. Arbetet påbörjades på ondagskvällen.

20 november 2014 08:21

– Vi har gjort förberedelser under några veckor och sanerat asbest. Det var väntat. Skolan är byggd under värsta asbestperioden, säger Andreas Widgren, projektledare på Lejonfastigheter.

Men innan man sätter stora skopan i hela skolan så måste man gå lite extra varsamt fram i köksdelarna.

– Ja, just där fanns det asbest bakom kaklet så därför pågår det lite sanering fortfarande, säger Andreas Widgren.

Solhagaskolan byggdes 1969 och för boende i närheten är det säkert en del nostalgi som nu rivs, källsorteras och forslas bort.

– Man kan riva fortare men vi gör det på rätt sätt. Vi tror inte heller att arbetet kommer att påverka omkringliggande verksamheter så mycket.

Rivningsarbetet kostar 1,5 miljoner kronor och kommer att pågå fram till slutet av januari. Bygget av det som ska bli Linköpings största förskola, med två våningsplan, beräknas påbörjas till sommaren, inflyttning är beräknad till försommaren 2016. Kostnaden blir cirka 45 miljoner kronor. Från början var tanken att det skulle bli ett supermodernt lågenergihus. Men där har man fått släppa efter lite.

– Vi har använt projektet för att undersöka hur vi ska bygga lågenergi. Men ekonomin sätter stopp. Det blir ett hus som ligger under norm i energiförbrukning, men inte riktigt lika bra som vi hade tänkt, säger Andreas Widgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!