Nu kan du vandra i ditt framtida kök

Vill du kunna designa ditt framtida kök och vandra runt i det innan du beställer det? Med hjälp av ett virtual reality-tillägg till Configuras program CET Designer kan du nu det.

15 februari 2016 05:30

IT-företaget Configura startade 1990 av Sune Rydqvist, Johan Lyreborn och Göran Rydqvist i Linköping. I dag har de runt 120 anställda världen över, varav 65 jobbar på huvudkontoret i Linköping.

Configura har i dag med än 10 000 användare i världen och deras kunder är framförallt verksamma inom kök och kontorsmöbler. Deras kunder är företag som bland annat Ballingslöv, Kinnarps och Marbodal. Sedan ett år tillbaka har företaget jobbat med en helt ny virtual reality lösning.

– Vi har sedan tidigare utvecklat ett program med visuell konfigurering. Från början var det en 2D-ritning, ovanifrån ett fyrkantigt kök exempelvis. Utifrån det kunde man flytta runt möblerna i rummet. Därefter gick vi till 3D och man fick en djupare bild av hur köket skulle se ut. Men nu med ett VR (Virtual Reality) tillägg till CET Designer kan man faktiskt vara i köket. Du kan gå runt bland skåpen och känna hur det kommer se ut och upplevas, säger Jon Lindholm, kommunikationsansvarig på Configura.

Sparar pengar

Tanken är att en kund går till ett möbel- eller köksföretag och designar sitt kök eller rum. Med hjälp av VR-glasögonen hos företaget kan kunden gå in i rummet och verkligen se om det blivit som det var tänkt. Är kunden inte nöjd går det att flytta runt saker och ändra färg tills man är nöjd.

IT-chef Tobias Wester säger att tekniken ersätter så kallade showrooms.

– Ett helt kök eller kontorsrum byggs upp för att visas. Efteråt skrotas dessa rum och kostar mängder för företagen. Skulle möblerna vara felplacerade eller lokalen ha fel färg måste hela rummet göras om för att få rätt känsla. Den nya tekniken sparar pengar, är miljövänlig och underlättar för företagen. Det blir personligt designat för kunden. Vi lyfter in verkligheten till skrivbordet, säger Tobias Wester.

– Blir det inte bra kan tillverkarna enkelt göra om och slipper bygga upp flera showrooms, säger Jon Lindholm.

Ett stort intresse

Teknikföretaget Oculus VR förväntas släppa sina virtual reality-glasögon Oculus Rift i sommar och Configura hoppas även få ut sin VR-lösning vid samma tidpunkt.

– Det är klart att vi har tittat på spelbranschen. Oculus kommer från den världen. De tänker däremot bara på spel och har skapat glasögonen speciellt för dem. Vi såg det som en möjlighet att använda virtual reality konceptet till en helt annan bransch, säger Jon Lindholm.

– Vi har redan visat upp programmet på mässor och märkt ett stort intresse från våra kunder, säger Tobias Wester.

– Tekniken utvecklas ständigt och om några år hoppas vi att programmet ska ge en mer realistisk bild av verkligheten, vad gäller grafiken. Även här sneglar vi på spelbranschen, säger Jon Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!