Nu byggs det så det knakar

Bostadsbyggandet i Östergötland ökade med nästan 50 procent i fjol – och för första gången på väldigt många år byggs det mer i Norrköping än i Linköping.

20 februari 2015 09:38

Drygt 1 700 bostäder påbörjades i fjol enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, vilket är över 500 fler än året innan.

Norrköping stod för mer än hälften av de nya bostäderna. Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) blir glatt överraskad när vi ringer honom.

– Att det byggs mer i Norrköping än i Linköping var en nyhet för mig. Det är en oerhört spännande utveckling i Norrköping nu, något av en ketchupeffekt.

Norrköping hade länge problem med vikande befolkningssiffror och tomma lägenheter.

– Men högskolan och att vår arbetsmarknad blir alltmer integrerad med Stockholm har vänt utvecklingen. Nu är lägenheterna fyllda och byggandet har plötsligt kommit i gång väldigt snabbt, kommenterar Stjernkvist.

Norrköping har fördelen av att veta ganska väl hur ostlänken kommer att dras och kan planera nya, centrala bostäder.

– Vi kommer att bygga 6 000 lägenheter vid stationen och hamnen, säger Lars Stjernkvist.

Men det byggs mer än vanligt i Linköping också. Framför allt verkar 2015 bli ett riktigt byggboomår. Enbart Stångåstaden planerar att påbörja fler bostäder 2015 än vad som byggdes sammanlagt av alla byggherrar i Linköping 2014.

– Vi räknar med byggstart för runt 750 bostäder i år. Det är rekordmycket för Stångåstaden. Så här mycket har det inte byggts på decennier, inte sedan miljonprogrammets dagar, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Även kommande år räknar Stångåstaden med att hålla en hög takt, om än inte riktigt lika hög.

– Vi planerar för 2 000 bostäder på fyra år, ett snitt på 500 om året, säger Törnqvist.

Botrygg är en av de aktörer som bygger i både Linköping och Norrköping.

– Det är väldigt bra fart på byggandet nu. I Norrköping färdigställer vi 70 lägenheter i år och påbörjar 70 nya. Innan dess var det rätt många år sedan vi byggde där, säger förvaltningschef Henrik Söderbring.

I Linköping har Botrygg just tagit det första spadtaget till 169 lägenheter i Vasastaden, ett område där företaget sammanlagt ska bygga 500 bostäder.

– Det är väldigt stora siffror för oss. Vi ser positivt på bostadsmarknaden i länet och tror att den höga byggtakten kommer att fortsätta, säger Henrik Söderberg.

I länets mindre kommuner är byggandet fortfarande blygsamt. Ett 20-tal bostäder påbörjades under 2014 i Mjölby och ungefär lika många i Kinda, Åtvidaberg och Motala. I ett par kommuner, Finspång och Valdemarsvik, rapporterades inte ett enda nytt bygge.

I riket som helhet ökade byggandet med 27 procent 2014 jämfört med året innan, till 37 000.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!