Nu är nya återbrukshallen invigd

Återbruk av gamla prylar. "Nybruk" av människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Återbrukshallen i Ullstämma fyller flera funktioner. Nu står den klar att användas.

I återbrukshallen lämnas sådant som Myrorna, Hjärta till Hjärta, Stadsmissionen och Återvinningen sedan hämtar.

I återbrukshallen lämnas sådant som Myrorna, Hjärta till Hjärta, Stadsmissionen och Återvinningen sedan hämtar.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-10-10 16:30

Linköpingsborna slänger mycket som kan återanvändas. 

Med återbrukshallar vid återvinningsstationerna i Ullstämma, Gärstad och Malmen hoppas Tekniska verken samla in 3 000 ton säljbara saker varje år.

På torsdagen var det dags att inviga den första av dem, den i Ullstämma.

– Ett  utmärkt exempel på ett bra samarbete mellan olika aktörer. Tekniska verken ser till så att gamla saker kommer till användning igen och kommunen ordnar så att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden tar ett första steg mot egen försörjning. Jag skulle vilja kalla det för "nybruk". De kommer nämligen att finnas på plats och bemanna hallen, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Liselott Myrbråten, affärsområdeschef på Tekniska verken, berättar att man kommer att ansvara för grundbemanningen och att allt som lämnas in kommer att hämtas av hjälporganisationerna Myrorna, Hjärta till Hjärta, Stadsmissionen och Återvinningen.

– Det kommer att ske via ett uppgjort veckoschema vid samtliga tre stationer, Ullstämma, Gärstad och Malmen, säger hon och fortsätter:

– I våra hallar jobbar vi med återbruk, men vi kallar det hellre för omtanke eftersom sakerna som kommer in kan användas om och om igen av någon annan. Det finns verkligt fina saker som folk lämnar in. Allt från möbler till leksaker och sportprylar.

Den 28 oktober är det dags för öppning vid Malmen och den 25 november vid Gärstad.

Det var en stor folksamling som följde invigningen av återbrukshallen i Ullstämma på torsdagen.
Det var en stor folksamling som följde invigningen av återbrukshallen i Ullstämma på torsdagen.
Karta: Ullstämma Återvinningscentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!