Nu är det kritiserade förslaget klubbat

Linköpings kommun ska sponsra filmatiseringen av Mons Kallentofts böcker om polisen Malin Fors. Beslutet togs av en oenig kommunstyrelse på tisdagen där samtliga oppositionspartier yrkade avslag.

18 april 2017 20:00

Kritiken mot att tre kommunala bolag, Stångåstaden, Tekniska verken och Visit Linköping & Co, ska bidra till att Mons Kallentofts Linköpingsdeckare blir film har varit svidande från oppositionens sida och frågan delade upp kommunstyrelsen i två läger när det var dags att fatta beslut.

Totalt handlar det om 3,7 miljoner kronor som de tre aktörerna ska slanta upp, inte i reda pengar, utan bland annat i form av tillhandhållandet av lägenheter och lokaler under de åtta månader som filmprojektet är beräknat att pågå.

– Det här är en gyllene chans för Linköping. Det kommer att skapas arbetstillfällen, statister kommer att behövas och ungdomar och andra kan komma att få praktikplatser hos filmbolaget, sa kommunstyrelsens ordförande, Kristina Edlund (S).

Kommunalråd Paul Lindvall (M) menade att filmen kommer att spelas in även utan bidrag från Linköpings kommun.

– Det här är ingen kommunal angelägenhet. Det ligger så långt ifrån vår kärnverksamhet man kan komma. Det blir ett grovt dubbelfel genom att låta kommunala bolag skjuta till pengar till ett kommersiellt filmprojekt.

Kommunalråd Sara Skyttedal (KD) sällade sig till nejsägarna.

– Det blir ett kraftfullt avslag från vår sida. Det är absolut fel att avsätta skattemedel till en sådan här sak, sa hon.

Stångåstaden, Tekniska verken och Visit Linköping ägs av Linköpings stadshus AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Johansson

Ämnen du kan följa