Nazistsida blir fall för JK

Extremisternas "uppslagsverk" blir ett fall för justitiekanslern. - Vi för över ärendet för vidare granskning, säger Jan Staaf, chef för kriminalavdelningen vid Linköpingspolisen.

9 februari 2007 00:00

Människor med judisk bakgrund, oliktänkande och journalister tillhör dem som listas i ett elektroniskt uppslagsverk på Internet, kallad Metapedia. Det rapporterade Corren i går.

Eftersom portalen, som vid första anblicken är snarlik internetsidan Wikipedia, publicerar uppgifter om namngivna personer strider det mot personuppgiftslagen, PUL.

Polisen i Linköping startade därför i går en förundersökning mot de personer som ligger bakom. Bland dem högerextremisterna Anders Lagerström från Linköping och Lennart Berg, som står bakom företaget NFSE Media AB i Linköping.

Men sent i torsdags eftermiddag registrerade Radio- och tv verket Anders Lagerström som ansvarig utgivare för hemsidan. Därmed är det möjligt att publicera personuppgifter utan att hamna i konflikt med Datainspektionen och personuppgiftslagen eftersom det handlar om grundlagsskyddad tryckfrihet.

Det är justitiekanslern, JK, som är åklagare och granskar fall med tryck- och yttrandefrihetsbrott. Under fredagen var polisen i Linköping i kontakt med JK.

- De får allt material på måndag. Sedan är det upp till JK om vi ska gå vidare med vad som hände innan sidan fick en ansvarig utgivare, säger Jan Staaf.

Justitiekanslern ska nu granska om det är frågan om hets mot folkgrupp. Thomas Hedstrand på myndigheten säger att man har rätt att uttrycka uppfattningar så länge det inte överskrider gränsen för en allsidig debatt.

- Då är yttrandefriheten vidsträckt. Mycket av det vi gemene man uppfattar som kränkande behöver inte vara brottsligt, säger Thomas Hedstrand.

JK har tidigare hanterat ett fall med en förteckning över personer med judisk börd i Sverige. Den gången bedömde JK inte att det var frågan om hets mot folkgrupp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!