Nära fåren-upplevelse på Kuseboholm

Vallning, fåravel och kravuppfödning. På Kuseboholm passade fårbönderna på att visa upp sin verksamhet under Östgötadagarna.

5 september 2014 14:09

Border collien Gwen smyger med sänkt huvud i gräset. Matte Lolo Sörelius rör sig sakta, men kommunicerar i ett avancerat samspel mellan kroppsspråk, röst och visselsignaler. De fem tackorna springer lydigt.

– De är som sugploppar i gräset. De flyttar sig inte om det inte är en hund i närheten, berättar Lolo Sörelius.

Hon driver tillsammans med maken Jan Thieme gården med 320 tackor, tio baggar och hundratals lamm. I vanliga fall har Gwen betydligt fler får att hålla reda på, men nu är det specialuppvisning för de nyfikna som tagit sig till gården, som för första gången deltar i Östgötadagarna. Under helgen har 182 gårdar, företag, föreningar och organisationer öppnat upp för allmänheten under årets tema: mat.

– Jag tänkte skicka henne på ett högerhämt, meddelar Lolo Sörelius och låter Gwen pila i väg i ilfart längs staketet.

Kuseboholm ligger i Brokind söder om Linköping. Det är en KRAV-gård, och producerar både livdjur, kött och ull. Lolo Sörelius visar alla gårdens raser: Dorset, Finull, Gotlandsfår, Texel, Suffolk – alla med olika egenskaper som med fördel blandas med varandra. Vissa ger fin ull, vissa ger fint kött, vissa blir bra mammor. Och så har de rasen Dorper som Lolo Sörelius är extra nöjd med.

– Det är en ny ras och ger ett fint marmorerat kött med mildare smak. När vi styckar hemma i köket luktar det inte ens lamm! säger hon och berättar att de sålt Dorper-kött till flera stjärnkrogar i Stockholm.

Hon är nöjd med sitt deltagande i Östgötadagarna, och skulle gärna ta emot fler besök på gården.

– Det finns ändå en klyfta mellan oss som lever så här lantligt och de som inte gör det, och klyftan blir större och större. Inte minst för barn som aldrig träffar djur. Empati och att känna av andra lär man sig så himla bra med djur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!