Muslimer vill ha skyddsåtgärder

Efter moskébränderna i Eskilstuna och Eslöv nyligen vill muslimer i Linköping att kommunen vidtar skyddsåtgärder och inför bönelokalsgarantier.

30 december 2014 17:43

I Linköping finns fyra mindre bönelokaler. Enligt Ismail Sheikh Muktar Sharif, som är lokalordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, har inget hot riktats direkt mot dem.

– Men med tanke på att en moské som var under uppbyggnad i Norrköping brann i somras så finns det en oro bland oss. Och efter det senaste som hänt är folk livrädda för att komma till bönelokaler, då människor kunde ha dött vid branden i Eskilstuna. Vi vill kunna känna oss trygga, säger han.

Föreningen vill träffa ansvariga politiker i Linköping för att få veta vad som görs för att motverka attentat mot muslimska böneplatser i Linköping.

– Vi vill att kommunen inför en bönelokalsgaranti och står för uppbyggnadskostnaderna om en bönelokal blir utsatt för attentat. Det skulle fungera som en garanti för religionsfrihet och få potentiella förövare att inse att de inte kan förstöra församlingarnas verksamhet, säger Ismael Sheikh Muktar Sharif.

Föreningen vill också att lokala politiker i samarbete med regeringen ser till att kommunerna kan avsätta en budget för att finansiera ökat beskydd, bevakning och personal som gör att förövare som angriper muslimer och muslimska böneplatser tas fast.

– Hatbrotten handlar inte bara om angrepp på bönelokaler utan minst lika mycket om islamofobi som riktas mot kvinnor som bär slöja, säger Ismail Sheikh Muktar Sharif.

Några kontakter för att få till stånd ett möte med kommunala representanter i Linköping har föreningen inte tagit. Inga manifestationer är heller planerade i Linköping i dagsläget, men däremot i Stockholm, Göteborg och Malmö på fredag.

Ismail Sheikh Muktar Sharif, 22 år, är också ordförande för Linköpings unga muslimer. Han börjar inom kort som felsökarespecialist på tåg X40, sedan han utbildat sig till helikoptertekniker vid Malmen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Pettersson