Metoo ledde till teaterpjäs

I början av året bildades teatergruppen Teater Treo, och 26 juni har deras första pjäs premiär. "Det finns för lite seriös teater".

10 juni 2019 14:39

I flera år har Jan Holmbom tänkt på att starta en teatergrupp, och i vintras gjorde han slag i saken. Tillsammans med Sara Jussi och Christer Gustafsson bildade han gruppen Teater Treo, som är baserad i Boxholm.

– Teater Treo är en nystartad fri teatergrupp. Vi är inte knutna till någon institution, vi får inga medel, vi är bara oss själva. Men det är ett kämpande, säger Jan Holmbom.

Redan under teatergruppens första möte presenterade Jan Holmbom ett manus som han har skrivit, "Tårar är för svaga".

– Jag som de flesta blev ganska berörd av metoo och diskussionerna som har kommit igång i samband med det. Jag kände att jag ville skriva om våld i nära relationer.

"Tårar är för svaga" utspelar sig i en miljö där äldre människor befinner sig. Exakt vilken miljö är inte bestämt ännu. Kanske är det ett vårdhem? På denna plats möts i alla fall Gunbritt och Stig-Olof, spelade av Sara Jussi och Christer Gustafsson.

– När de möts visar det sig att den ena är en sådan som slagit, och den andra är en sådan som har fått ta emot slag. Utifrån det dyker vi ner i ämnet och ser vad som händer, säger Jan Holmbom.

Även åldrande spelar en roll i pjäsen. Hur är det när minnet spelar en spratt?

– Förmodligen är föreställningen någon form av surrealistisk realism. Jag försöker måla upp en bild av åldrande där bristen på minne gör livet smått surrealistiskt.

"Tårar är för svaga" har urpremiär på Skylten i Linköping 26 juni, och sedan spelas pjäsen 27 juni på Nygatan9 i Boxholm. Målet är även att turnera runt med föreställningen i höst.

– Det känns som att vi har oceaner av tid just nu men vi är inne i en väldigt intensiv repetitionstid där karaktärerna börjar titta fram.

Ett syfte med pjäsen är att skapa samtal och eftertanke.

– Vi vill ge vår publik en stunds eftertanke. Ibland bär man med sig det man har sett efter föreställningen. Man har då blivit lite mer, fått nya insikter eller vänt på en sten man inte rört på ett tag.

Alla i Teater Treo är skådespelare, men i denna pjäs är Jan Holmbom regissör och överlämnar scenen till Sara Jussi och Christer Gustafsson. I framtiden ska de alla stå på scen.

– Målet är att spela sådan teater som vi gillar, som väcker tankar och kanske ifrågasätter. Det finns för lite seriös teater. Vi är tidigt i vår process men det är fruktansvärt roligt, säger Jan Holmbom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa