Med en inblick i 1800-talet mode

Frack, krinolin och enorma tygmängder stod högst upp på modet för ungefär ett och halvt decennium sedan. Och under helgen visade medlemmar från Svenska 1800 talssällskapet i samarbete med friluftsmuseet upp tidstypiska kläder från främst seklets mitt i Gamla Linköping.

12 juni 2015 10:21

Sara Örn Tengstrand har sytt dräkter av historiska slag från olika tidsepoker sedan cirka tio år tillbaka. Men det var först efter att hon ganska nyligen kom i kontakt med Svenska 1800-talssällskapet som hon började fatta intresse för kläder från den tidsepoken.

– Det är som att lära sig historien baklänges. När du syr lär du dig om den tidens mode, samtidigt som du även får en hel del historielektioner på köpet.

Sara Örn Tengstrand bär själv en krinolinkreation i blått som det tog cirka två månader att färdigställa.

Krinolin är ursprungligen en benämning på en underkjol styvad med tagel, som infördes i damernas modedräkt på 1830-talet då kjolarna började öka i vidd.

Åsa Petersson är en av iniativtagarna till den Stora krinolindagen som modeuppvsiningen i 1800-tals anda i Gamla Linköping är döpt till.

– Det är jättekul att visa upp de här kläderna för linköpingsborna, och ge dem en inblick i en del av 1800-talets mode. Meningen är att det ska vara så genuint som möjligt, och det tycker jag att vi har lyckats med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Irebring