Mannen bar på flera knivar

Den 20-årige mannen var beväpnad med flera knivar när han gjorde utfall mot en polisman. Nu sitter han anhållen som misstänkt för mordförsök.

10 augusti 2018 10:04

Det var strax efter klockan 23.00 på torsdagen som polisen fick larm om att en knivbeväpnad man gick omkring i stadsdelen Ramshäll i Linköping.

– Han gick omkring öppet med knivar i Ramshäll, säger Mats Allard vid Linköpingspolisen.

Hade han alltså flera knivar?

– Ja.

Flera polispatruller dirigerades till platsen. Poliserna – varav flera hade dragit sina tjänstevapen – omringade mannen och uppmanade honom att lägga i från sig knivarna. Försöken att förmå mannen att ge upp pågick under flera minuter. Till slut blev situationen akut.

– Mannen blev sprayad med OC-spray, men det fick ingen synbar effekt. Då släpptes en polishund som bet mannen, säger kammaråklagare Eva Kokkonen som leder förundersökningen.

20-åringen vägrade att ge upp trots att han blev biten av en hund.

– Han fortsatte mot en polisman och gjorde ett utfall. Polismannen hade dock sinnesnärvaro nog att slå undan knivarna med batong. Sedan kunde mannen övermannas, säger åklagaren.

20-åringen fördes till sjukhus för vård och provtagning. Han fick dock inga allvarligare fysiska skador. Ingen av poliserna som deltog i insatsen kom till skada.

Eva Kokkonen säger att hon överväger att begära mannen häktad eftersom hon anser att det finns en risk för att han kan återfalla i brott.

– Jag har anhållit mannen som misstänkt för mordförsök, alternativt grovt hot mot tjänstemän. Jag anser att det finns skäl att begära honom häktad.

Har det framkommit något motiv?

– Han var påverkad av rusdrycker och mådde psykiskt dåligt. Han är inte känd av polisen sedan tidigare, säger åklagaren och fortsätter:

– Det här hade kunnat sluta väldigt illa.

Ett vittne som kom till platsen i bil under den pågående insatsen säger:

– När jag skulle svänga in på en parkeringsplats såg jag tre poliser med dragna vapen och en kille med kniv. Poliserna skrek att han skulle släppa kniven.

Enligt vittnet kom fler poliser till platsen och spärrade av Vistvägen.

– Jag såg att två poliser förde bort mannen, säger vittnet.

På fredagsmorgonen höll polisen ett första förhör med den misstänkte 20-åringen.

– Han har vidgått delar av händelseförloppet, men hans minnesbilder är inte helt klara, säger åklagaren.

En eventuell häktningsframställan kommer troligen att lämnas in till tingsrätten under helgen.

fredrik.quist@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa