- Det är inte klokt! Det får inte vara möjligt att vården av en person som dömts för ett så här obehagligt mord ska upphöra efter bara några månader, säger chefsåklagare Ronny Tärning.
Det som inte får vara möjligt har visat sig vara fullt möjligt. Vi återkommer till det.
Det var under natten till den 27 augusti förra året som den 24-årige mannen angrep sin 36-åriga hustru i ett radhus i Ljungsbro. Han högg henne flera gånger när hon låg skyddslös i sängen. Sår på armar och händer visade att kvinnan hade försökt att värja sig. När polisen kom till platsen var kvinnan död. Mannen hittades medvetslös efter ett självmordsförsök.
Den 21 november förra året dömdes 24-åringen för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Linköpings tingsrätt dömde honom också till utvisning på livstid. Mannen, som ansågs lida av en allvarlig psykisk störning, fördes till den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena för vård på obestämd tid.
Knappt fem månader efter att 24-åringen blev inskriven som patient ansåg en läkare på kliniken att han var i stånd att skrivas ut och utvisas till hemlandet Rumänien. För omkring en vecka sedan verkställde polisen beslutet. Anhöriga till den mördade kvinnan fick ingenting veta. Inte heller åklagaren som fick mannen dömd för mord blev informerad.
- Det var en anhörig till den mördade kvinnan som berättade för oss. Den dömda ska, enligt de uppgifter vi har, vistas hos sin familj i Rumänien. Det finns så vitt jag vet ingen kontroll över den här personen i hemlandet. Han är förbjuden att besöka Sverige, men det finns inget som fysiskt hindrar honom från att komma hit, säger chefsåklagare Ronny Tärning och fortsätter:
- Om det här har gått korrekt till så anser jag att lagen måste ändras snarast.
Av allt att döma har hanteringen av ärendet gått rätt till. På grund av en lucka i lagen kan en chefsöverläkare ensam fatta beslut om att en patient dömd för mord är i stånd att utvisas. Det enda som krävs är att patienten är "transportabel".
- Det är chefsöverläkaren som tar beslutet. Patienten måste inte vara färdigbehandlad utan det räcker att han eller hon är i transportabelt skick, säger Jan Cederborg, verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.
För att vara transportabel räcker det i princip med att personen är i stånd att sitta i ett flygplan utan att skada någon medpassagerare.
I juli i år kommer dock luckan i lagen att täppas till. Då träder en lagändring i kraft som innebär att en domstol - länsrätten - måste fatta beslut om att en patient ska skrivas ut inför utvisning till sitt hemland. Då kommer åklagare och anhöriga att få möjlighet att uttrycka sina åsikter.
- Det är alldeles uppenbart att vi skulle ha motsatt oss att den här personen försattes på fri fot, säger chefsåklagaren.
Är det rimligt det som skett?
- Jag ska inte bedöma regelverket, säger verksamhetschefen Jan Cederborg.
Christina Karlsson är chefsöverläkare på kliniken i Vadstena. Hon har inte själv något ansvar för enskilda patienter på kliniken och har delegerat beslutet att skriva ut patienter till andra läkare.
Kände du till att den här patienten skulle skrivas ut?
- Det är ett delegerat beslut, men jag visste att det var på gång.
Har ärendet skötts på ett bra sätt, tycker du?
- Jag tycker att det har skötts på det sätt det ska skötas på enligt den lagstiftning vi har i dag.
Är det vanligt att anhöriga till brottsoffer inte får veta om en patient skrivs ut och utvisas?
- Jag tycker inte att det är en relevant fråga i sammanhanget.
Jag tycker frågan är relevant. Är det vanligt?
- Men jag kommenterar inte det och det får du acceptera.
Finns det inga krav på att anhöriga till offer ska informeras?
- I nuläget finns inga sådana krav. Det är en vårdfråga och jag kan inte gå in på enskilda fall som du förstår. Vi måste också fråga oss hur patienten vill ha det. Ska vi prata med någon utanför kliniken måste vi först prata med patienten.
Är det verkligen rimligt att de anhöriga inget får veta?
- Jag går inte in på det. Det kommer en lagändring, säger chefsöverläkaren Christina Karlsson.