Signaturen "Simidrottare" vill alltså att 50-meterbassängen förses med ett tält för att skapa bättre möjligheter för simidrotten, simskolorna, föreningar och allmänheten. Kostnaderna för den därmed skapade bassängytan måste vara riktigt låg, menar förslagsställaren.

Koalitionen sa nej till samma förslag redan förra året med motiveringen att det skulle bli allt för dyrt. Ett tält över bassängen skulle kosta 3,8 miljoner kronor per år enligt beräkningen, totalt 25 miljoner kronor under sju års väntan på att den nya simhallen står klar 2021.

Nu kräver alltså massor med Linköpingsbor ändå ett tält över bassängen.

Artikelbild

| Utan tak. Här vill många Linköpingsbor se ett tält.

– Att många Linköpingsbor undviker badhuset på grund av trängseln och att Linköping har väldigt lite bassängyta per innevånare, behöver förändras, skriver förslagsställaren.

– Om man dessutom väger in simhallens generella skick, hur länge håller armeringen i bassängerna? Då skulle tältet kunna fungera som första nödlösning.

Precis samma sak tycker oppositionen i en motion, skriven av Christian Gustavsson (M), Lars Vikinge (C) och Andreas Ardenfors (KD).

– Det inkomna Linköpingsförslaget är lysande! säger Christian Gustavsson inte helt oväntat.

– Självklart tycker jag att det är bra, och jag är inte det minsta förvånad att många röstar på det! Det ger oss ny energi i diskussionen.

Christian Gustavsson menar att det är nödvändigt att satsa på simningen. Eftersom den planerade simhallen har försenats behövs en övergångslösning.

Håller du inte med om att ett tält blir för dyrt?

– Nej, i den här situationen är det en rimlig kostnad. Dessutom skulle ett tält fungera som en bra försäkring om vi får problem med den slitna simhallen.

Kommunalrådet Jakob Björneke (S) vill hellre titta på andra lösningar.

– Vi ser behovet av mer simyta, säger han, men ett tält över 50-metersbassängen har vi redan sagt nej till. Det blir för dyrt.

Hur ska frågan då lösas?

– Vi har förslag, men det är för tidigt att avslöja dem än. Om några veckor ska vi presentera idéer till andra lösningar.

5 000 röster är betydligt fler än andra Linköpingsförslag hittills har fått.

Linköpingsförslag kan läggas av vem som helst på kommunens hemsida så länge de är seriösa och handlar om kommunens verksamhet. Om förslaget får över 100 röster tas det om hand för vidare handläggning.