Linköpingsbo anmäler högerextrem nättidning

En Linköpingsbo hävdar att han var påverkad av alkohol när han tackade ja till att prenumerera på den högerextrema nättidningen Fria Tider. Nu har han vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

23 mars 2017 10:21

I anmälan till ARN skriver mannen, som är i 50-årsåldern, att han blev uppringd och erbjuden att börja prenumerera på Fria Tider. Mannen, som hävdar att han var påverkad av alkohol, tackade ja till erbjudandet.

Efter ett tag fick han en betalningspåminnelse och uppmanades att betala 450 kronor. Mannen vände sig då till Fria Tider och förklarade att han inte ville betala för prenumerationen. Tidningen svarade med att skicka en fil där det framgick att mannen i samtalet tackat ja till erbjudandet. Linköpingsbon ville undvika att hamna hos Kronofogden och betalade.

Mannen skriver i anmälan till ARN att han nu har fått ytterligare en uppmaning att betala för en fortsatt prenumeration. Han har varit i kontakt med tidningen och förklarat att han inte vill fortsätta – men då fått till svar att en prenumeration ska sägas upp 90 dagar innan den löper ut. I anmälan skriver mannen: "Detta är en rasistisk sida och detta vill jag ej uppmuntra".

Widar Nord, publisher på Fria Tider, säger i en kommentar:

– Naturligtvis ska våra säljare kontrollera att köparen har förstått prenumerationsvillkoren och priset i samband med köpet. Av detta följer att man inte kan sälja till någon som är redlöst berusad. Om kunden har fått en ljudfil av oss så betyder det att både säljaren och vår kundservice har gjort bedömningen att han var fullt kapabel att fatta beslut vid tillfället, och då vidhåller vi i regel den bedömningen även i ARN.

Mannen kallar er tidning "rasistisk", vad anser du om detta?

– Vi kräver inte att våra kunder ska kalla oss något speciellt, men precis som alla andra företag kräver vi betalt för levererade tjänster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa