Linköpings biodlare firade 125 år

Linköpings biodlareförening - den äldsta i Östergötland - firade 125-årsjubileum i lördags och passade samtidigt på att byta ordförande.

12 november 2007 00:00

Den är även en av landets äldsta biodlareföreningar och startades 1882 som Östergötlands biskötareförening med 39 medlemmar.

Ända sedan slutet av 1800-talet har föreningen haft sin bigårdspaviljong i Trädgårdsföreningen i Linköping. Det nuvarande namnet antogs 1920, sedan flera biodlareföreningar uppstått i länet.

Ett kulturarv att vårda

- Föreningens historia imponerar och vi har verkligen ett kulturarv att förvalta här i Trädgårdsföreningen, något som är minst lika viktigt som själva biodlingen, säger Per Johansson, som valdes till ny ordförande för Linköpings biodlareförening i lördags.

95 medlemmar

Till vardags är han arbetsmiljöinspektör, bosatt i Linköping och har varit biodlare i fem år. Därmed hör han till de yngre krafter som engagerat sig i föreningen på senare år.

Just nu har den 95 medlemmar, men var under toppåren på 1960-1970-talen uppe i ett 170-tal.

Per Johansson tar över efter Per-Arne Nordén, som hållit i ordförandeklubban sedan 1984 och funnits med i styrelsen sedan mitten av 1960-talet.

- Vi har långa mandatperioder i den här föreningen. Min företrädare höll på i trettio år och nu får Pelle se till att finnas med till 150-årsjubileet, säger Per-Arne Nordén, ett skämt med inte så litet allvar i.

Anslag på 1800-talsnivå

Linköpings stad fick i slutet av 1800-talet ansvaret för den mark där Trädgårdsföreningen anlades. Samtidigt slogs det fast att Bigården skulle få plats här och stadsfullmäktige anslog 200 kronor om året till verksamheten.

- Det anslaget har vi fortfarande kvar, men någon höjning har aldrig kommit på tal, säger Per-Arne Nordén och påpekar samtidigt att medlemmarnas årsavgift numera är 450 kronor.

I våras skapade kommunens omändringar i anslutning till Lasarettsgatan med en ny cykelled alldeles intill Bigården en del oro i föreningen. Lugnet har dock återställts sedan stadsträdgårdsmästare Carl Blomqvist såg till att det kom upp en nätförsedd blomsterspaljé som gör att bina inte flyger rakt ut på cyklisterna.

- Vi har inte hört några klagomål om att någon skulle ha blivit stucken av våra bin, säger Per-Arne Nordén.

Vill ha fler bisamhällen

Sedan det illasinnade varroakvalstret, som parasiterar på bin tills de dör, slog till för några år sedan har flera av föreningens biodlare gett upp.

Men i Bigården hålls kvalstret i schack med ett specialgift än så länge. I Linköpings kommun finns omkring 2-000 bisamhällen.

- Vi vill gärna se fler, eftersom det är av nationalekonomiskt intresse att binäringen ökar, säger nye ordföranden Per Johansson - fast sina egna bikupor har han i Kindabygden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!