Just nu finns ett Linköpingsförslag som vädjar till kommunen att sluta med fjäderanvändningen. Signaturen Hönan skriver:
"I Europa blir ungefär en miljon gäss varje år upprepat plockade på sitt dun och sina fjädrar medan de lever. En av anledningarna till att levande fåglar plockas är att dunet från slaktade fåglar inte räcker för att motsvara efterfrågan. Genom att plocka varje fågel flera gånger går det att få ut mer dun per fågel jämfört med att bara använda slaktdunet. Dessutom sparar företagen pengar på att slippa rengöra dunet och det anses hålla högre kvalitet om det kommer från levande fåglar än om dunet plockats efter slakt."
Men Hönan kan andas ut. Det blir inga fjädrar i år. Förra året tog flera kommuner det beslutet och nu följer Linköping deras exempel.
– Det blir alltid diskussioner om fjädrarna och djuren. I år väljer vi andra alternativ till påskpynt, säger stadsträdgårdsmästare Liselotte Johansson.
Många tror kanske att påskfjädrar är syntetiska, men så är det inte. Enligt organisationen Djurens rätt kommer de fjädrar som säljs i svenska butiker från djur. Framförallt från kalkoner i USA och Kina. En industri som, enligt samma källa, har stora djurskyddsproblem. Det är inte heller ovanligt att fjädrar plockas från levande fåglar, vilket är mycket plågsamt.
Hur kommer årets påskdekorationer att se ut?
– Vi har pratat om att göra äggnästen med påskägg och att färga in riset i olika färger för färgpraktens skull. Sedan blir det förstås påskliljor, tête a tête och andra lökväxter, säger Liselotte Johansson.
Hon tycker det är rätt att inte använda fjädrar längre eftersom, säger hon, pyntet ska vara till glädje.
Ett problem med dekorationer i offentliga miljöer är att de ibland får både "fötter", eller "hjälpande händer". Folk snor dem helt enkelt. Så har det varit också med påskriset förr om åren. Men Liselotte Johansson låter sig inte nedslås.
– Jag försöker alltid jobba med förutsättningen att ingen ska röra det. Det går inte att misstro alla. Jag hoppas att folk låter det vara. Det är ju till för alla.