Videon är inte längre tillgänglig
Det är Bengt Isaksson, chef för näringslivskontoret i början av 1980-talet, som ifrågasätter årtalen. Han tog del av diskussionerna då firandet av stadens 700-årsjubileum var högaktuellt och stadens födelseår skulle fastslås.
1287, samma år som franciskanerklostret sägs vara grundat, var ett logiskt årtal.
– Jag minns ju diskussionerna kring jubiléet, säger Bengt Isaksson. Det fanns inget säkert datum, inget privilegiebrev som många andra städer har, så det gällde att hugga till med något – gärna så att staden var äldre än Norrköping...
Norrköping fick sina stadsrättigheter 1384, så att välja 1287 som Linköpings födelseår gjorde staden betydligt äldre än grannen. Magnus Ladulås och hans bror biskop Bengt ska ha bestämt att en stad skulle utvecklas här och ett franciskankonvent var det första steget. Biskop Bengt testamenterade pengar och dyrbarheter till klostret år 1287.
1287 var också det år när Botildis i Vimarka testamenterade jord och pengar till olika kloster, bland annat till franciskanernas konvent i Linköping. Där ville hon bli begravd.
– Kanske skrevs testamentet samtidigt som klostret togs i bruk. Men Botildis skänkte också pengar till de redan existerande klostren i Söderköping, Skänninge, Askeby och Vreta, säger Bengt Isaksson. Är det troligt att hon valde sin gravplats i ett ännu inte etablerat kloster?
Kanske invigdes klostret i Linköping alltså flera år tidigare än det förmodade 1287, eller kanske var det verkligen precis då det grundades. Bengt Isaksson hoppas att arkeologerna som gräver ut klosterlämningarna under Hospitalstorget ska hitta någonting som ger en närmare tidsdatering.
– Och kanske kommer man i samband med utgrävningarna att öppna Botildis grav?! Den ska ju finnas vid klostret.
Klostrets tillkomst brukar numera räknas som startskottet för staden. Tanken är att franciskanernas inflyttning ledde till andra satsningar och att bondbyn snabbt utvecklades till en stad.
Men att Linköping bara var en bondby innan klostret etablerades tror Bengt Isaksson inte riktigt på. Redan på 1100-talet började domkyrkan byggas just på denna plats, och Linköpings stift skapades.
– Är det sannolikt att domkyrkan byggs i en bondby? Skulle tanken ha varit att en bondby skulle bli centrum för ett stift med en egen biskop? Det hade varit mer logiskt att välja Söderköping vid den tiden, en handelsstad med hamn.
Bengt Isaksson är övertygad om att Linköping är betydligt äldre än 700 år, minst 100 år till, kanske 200.
– Sannolikt är staden lika gammal som stiftet och domkyrkan.