Låna frön på biblioteket

I dag invigdes Linköpings första fröbibliotek. För att främja binas överlevnad vill man att allt fler besökare odlar blommor och växter.

10 mars 2016 20:44

– Våra besökare kan ta med sig frön och odla i princip var de vill, säger Annica Miri Höglund, biblioteksassistent.

Syftet med fröbiblioteket är att få allt fler människor att tänka på miljö och natur, men också främja binas överlevnad. Humlor och bin minskar kraftigt i Sverige och en tredjedel av dem är utrotningshotade. En av orsakerna till bidöden är att bina inte kan anpassa sig till dagens skogs- och jordbruk. Humlor och bin är dock avgörande faktorer för frukt- och bärproduktion genom pollinering.

– Det gröna temat passar in i vad biblioteket står för, allt från det hållbara i samhället till att sprida kunskap och glädje, säger Emma Håkansson, bibliotekarie.

Intresset för odling är stort bland besökarna. På biblioteket kan man även få boktips och information om vilka växter som kan odlas.

Trädgårdsmästaren Kerstin Tornblad, från Friluftsmuseets i Gamla Linköping, var på plats och svarade på nyfikna frågor.

– Bor man i lägenhet kan man odla i kruka eller i låda som man kan ha i balkong. Tänk på sol och vattna måttligt.

Fröbiblioteken kommer att finnas på andra platser i Linköping, bland annat i Ekholmen, Linghem, Ljungsbro, Malmslätt, Skäggetorp och på bokbussen.

– Det spelar ingen roll om bor man i lägenhet eller i villa, alla är välkomna till fröbiblioteket. Misslyckas man är det helt okej, det blir ingen förseningsavgift, säger Annica Miri Höglund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Ali