Läkarstudenter undervisar mot droger

Hur påverkas kroppen av tobak, droger och alkohol? Läkarstudenter föreläste för gymnasieelever på Birgittaskolanom konsekvenserna – för att eleverna själva ska kunna göra sitt val.

21 april 2014 21:57

Under tisdagen kom Stiftelsen Choice på besök på Birgittaskolan i Linköping. Elever som läser hälsopedagogik på Birgittaskolan fick lära sig hur tobak och alkohol påverkar bland annat hjärtat och lungorna.

Christian Gestblom, 22 och Baz Delshad, 22 studerar termin åtta, respektive termin sju vid läkarprogrammet och arbetar för Stiftelsen Choice genom att besöka skolor och föreläsa om just detta.

– Det är väldigt intressant att undervisa, man lär sig mycket själv, att vara pedagogisk och så vidare, säger Baz Delshad.

Bland bänkraderna är eleverna till en början försiktiga med frågor.

– Det är en utmaning i sig att prata inför en klass som inte tar för sig. Men då får man hitta det som funkar just för den klassen, säger Baz Delshad.

Sara Tunlid är projektledare på Stiftelsen Choice och följer också med på föreläsningarna.

– Det som skiljer oss från andra organisationer är att vi fokuserar på kroppen. Vi har inget moraliserande budskap, vi överlämnar valet till ungdomarna och det har hittills varit väldigt uppskattat från deras sida, säger Sara Tunlid.

Nu vill Choice växa och rekrytera fler föreläsare.

– I år når vi ut till alla kommunala skolor, men vi vill nå ut till de privata skolorna också, säger Sara Tunlid.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om droger och belöningssystemet i hjärnan. Efter det kommer eleverna arbeta med att fördjupa sig i ämnet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Säll