Kylskåp kan ligga bakom branden

Kraftig rökutveckling i restaurang Afrodite på Nygatan spred en stark doft av brandrök i centrala Linköping på söndagen.

16 december 2018 14:11

Klockan 13.46 på söndagen larmades räddningstjänsten om en restaurangbrand på Nygatan. Enligt räddningstjänsten har det inte förekommit några öppna lågor i lokalen, men en kraftig rökutveckling spred sig till intilliggande butiker, restauranger och källare. På eftermiddagen jobbade räddningstjänsten med att ventilera för att få bort röken. 14 brandmän från styrkorna i Kallerstad och Lambohov deltog i insatsen, som planerades pågå till klockan 17.

Polisen har spärrat av gatan från Hospitalstorget till korsningen Nygatan/Klostergatan.

Orsaken till branden är i nuläget inte helt fastställd, men enligt räddningstjänsten kan det bero på ett tekniskt fel av ett kylskåp.

– Rökutvecklingen ska ha startat i köket i den aktuella restaurangen. Eventuellt kan orsaken vara ett kylskåp och någon typ av elfel. Röken har gjort att flera automatlarm från intilliggande lokaler utlösts, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Enligt honom kommer ett omfattande saneringsarbete tas vid. Bland annat ska flera klädbutiker och lägenheter vara rökskadade.

Polisen håller avspärrningarna kring restaurangen i väntan på en teknisk undersökning under måndagen. Polisen utreder ärendet som mordbrand.

– Om det finns oklara omständigheter är det sättet för oss att kunna genomföra en förundersökning. Är en brand anlagd så är mordbrand själva rubriceringen tills vi kan utesluta det, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl hos polisen i region Öst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Persson Bänkt Olsson

Ämnen du kan följa