"Kvalificerat slöseri med skattepengar"

Ett kvalificerat slöseri med skattepengar – att sponsra filmatiseringen av Kallentofts deckare är ett vansinnigt beslut. Det menar Christian Ekström, vd i Skattebetalarna.

24 april 2017 18:00

– Jippon av den typen är satsningar som kommuner verkligen bör hålla sig borta ifrån, säger han.

I Linköping har politikerna beslutat att satsa 3,7 miljoner kronor i olika former av stöd till produktionsbolaget som vill göra en tv-serie av Kallentofts Linköpingsdeckare. "En gyllene chans för Linköping", sade kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) som räknar med nya arbetstillfällen och en skjuts för turismen.

Christian Ekström menar att det i princip aldrig går att hävda att kommunen får pengarna tillbaka efter investeringar som denna.

– Det finns rader av misslyckade exempel där kommuner har investerat i jätteälgar, rullskidtävlingar, äventyrsbad.... Politiker och tjänstemän hävdar att de vill sätta kommunen på kartan och att turismen ska öka. Men det kan jag nästan lova att den inte gör.

Politiker ska inte ägna sig åt att göra bedömningar av vad som blir lönsamma "sätta-på-kartan"-projekt, menar Christian Ekström.

– De har inga kvalifikationer för det, och de ska inte spela med skattebetalarnas pengar. Det är som att kasta pengar på roulettebordet i stället för att investera dem i räntebärande papper.

Kommunernas uppgift är att satsa på kärnverksamhet som vård, skola och omsorg, påpekar Skattebetalarna. Det är också de tyngsta posterna i den kommunala ekonomin, i genomsnitt 83 procent av utgifterna. Ungefär 14 procent är andra utgifter, som kultur och idrott, politikerarvoden, parker och infrastruktur.

Linköpings kommun ligger bra till när Skattebetalarna granskar hur kommunen handskas med utgifterna utanför kärnverksamheten.

– För Linköpings del handlar det om drygt 44 miljoner kronor som skulle kunna sparas inom de tre verksamhetsområdena politisk verksamhet, kultur och fritid och infrastruktur. Det är en väldigt liten summa, Linköping och Norrköping är bäst i Sverige.

Då kan man tycka att 3,7 miljoner kronor är en struntsumma.

– Ja, men det är många lärartjänster! Och vad blir det sedan? Fler filmer? Det är säkert roligt för politikerna att satsa på film, men då får de använda sina egna pengar. Jag tror inte att Linköpingsborna anser att det är vad skattepengar ska användas till.

Ska kommuner aldrig satsa på kultur- och fritidsverksamhet?

– Jo, självklart. Det kan vara vettigt. Men det ska vara satsningar som ger något. Den här typen av ”sätta på kartan”-projekt är ett kvalificerat slöseri med skattepengar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa