Kulturen tog plats i centrum

Organisationen världens mammor har växt explosionsartat de senaste åren, och under helgen arrangerade de en kulturfest i Skäggetorp centrum med konst, dans och mat.

4 november 2018 17:26

Världens mammor heter organisationen för kvinnor och barn som tagit över länet. Sedan starten i Motala har organisationen växt och finns nu i Norrköping, Linköping, Motala och Vadstena. Totalt är det 400 mammor och cirka 1 000 barn som är med i Östergötland.

– Kultur är ett fantastiskt sätt att mötas, säger Sira Jokinen Lisse, som har grundat organisationen.

Fokuset för föreningen är konst och kulturutflykter, men det viktigaste är att man kommer ut och träffar människor. Under höstlovet har Världens mammor anordnat utflykter till bland annat Valla, Linköpings universitet och stadshuset. En som är med i organisationen är Mahal Nouh, som kom till Sverige från Syrien för sju månader sedan.

– Vi har roligt tillsammans. Jag har lärt mig mycket om Sverige under våra utflykter, säger hon.

Höstlovsveckan avslutades med en helg full av konst, dans och mat. Under lördagen anordnades workshops där runt 100 mammor och barn medverkade, och under söndagen var det dags för fest. Lördagens konstverk täcker väggarna, barnen får ansiktsmålningar, mat från världens alla hörn ställs fram, och så dansas det som aldrig förr.

– Vi kvinnor behöver luft. När man är hemma så kommer stressen, säger Fartoh Isse.

Barnen står i fokus när det är dags för dansframträdanden, och de blir ledda av Zaga Lisse, som tidigare har jobbat med shower för barn och vuxna.

– Integration är jätteviktigt, och det är kul att engagera barn, säger Zaga Lisse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa