Kraftiga hyreshöjningar i Skarpan

Hyreshöjningarna i Skarpan väntas bli mellan 34 och 55 procent. Människor som bott i Skarpan hela sitt liv tvingas flytta, säger en av kritikerna.

4 januari 2013 16:45

Nyligen fick Riksbyggens hyresgäster i Skapan besked om en omfattande renovering. Bland annat kommer husen att få hiss, nya trapphus och nya badrum. Dessutom kommer Riksbyggen att bygga till ytterligare ett våningsplan på husen. Under fem år höjs hyran successivt. En normalstor tre som idag kostar 5 500 kronor kommer efter fem år kosta 7 400 kronor. En etta som idag kostar 2 500 kronor kommer kosta 3 900 kronor

Måttliga hyror

– Hyrorna i Skarpan ligger lågt idag och även efter renoveringen måste man betrakta hyrorna som måttliga, säger Anders G Jacobson, marknadsområdeschef.

Det tycker dock inte alla hyresgäster. Vaileth Givik Sylvan, initiativtagare till en blogg och en facebooksida om hyreshöjningarna, är en av dem som har reagerat kraftigt mot Riksbyggens planer.

Tvingas flytta

– Hela förfarandet, den enorma och oskäliga hyreshöjningen har skapat oro. Det är flera personer, bland annat äldre som bott här hela sitt liv, som säger att de inte kommer att ha råd att bo kvar. Deras pensioner räcker inte till, berättar hon.

Vaileth Givik Sylvan menar att det finns flera frågetecken runt tillbyggnaden och renoveringen. Enligt lag ska hyresgästerna få två månader på sig att besluta sig för om man tillåter renovering, hur man vill ha det med ersättningslägenhet och i det fall man vill skriva på juridiskt bindande dokument. I Skarpan har man fått tre veckor på sig. En gård i taget har informerats om om-och tillbyggnaden. Det har väckt frågor och oro hos övriga som inte fått göra sin röst hörd, menar hon.

– Hyresvärdar runt om i landet passar på att göra onödiga lyxrenoveringar och höjer hyrorna drastiskt. Jag trodde bara sådant hände i storstäder men nu sker det även i Linköping. Vi måste få en ny folkrörelse i Sverige som ägnar sig åt miljonprogrammen och de som slås ut socialt vid bland annat renoveringar, säger Vaileth Givik Sylvan och tillägger:

– Det är tråkigt att hyresgästföreningarna kommit att bli så svaga. De säger att detta är något vi bara måste acceptera. Men jag tycker att man behandlar utsatta hyresgäster på ett ovärdigt sätt.

Få missnöjda

Riksbyggen försvarar hyreshöjningen och att man erbjuder hyresgäster som inte vill eller kan bo kvar förtur till lägenheter i andra områden.

– Fortfarande pågår förhandlingar med hyresgästföreningen. Jag tycker nog vi lyssnar på hyresgästerna, säger Anders G Jacobson och berättar att Riksbyggen från början hade tänkt undanta några av husen från till exempel hiss för att hålla nere hyreshöjningen.

– Men hyresgästerna själva tryckte på. Därför backade vi på den frågan. Alla husen får nu hiss. Om några är missnöjda i Skarpan, tror jag det bara är några få.

Mer om detta kan du läsa i Corren framöver. Du som inte prenumererar kan köpa lösnummer via e-tidningen.

Läs också våra tidigare granskningar av hyresvärdar i länet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!