Explosionen – det har hänt hittills

Strax före midnatt skedde en stor explosion i polisens förrådsbyggnad när nationella bombskyddet skulle oskadliggöra ett farligt föremål. Byggnaden raserades i explosionen, men ingen person kom till skada.

19 augusti 2019 23:56

Vid 13-tiden på måndagen skulle polisen lämna ut ett stulet föremål till ägaren. Enligt hittills obekräftade uppgifter rörde det sig om en moped. När föremålet skulle lämnas ut upptäcktes det att det var påverkat – och potentiellt farligt. Obekräftade uppgifter gör gällande att sprängdeg ska ha funnits i mopeden.

Polisen beslutade att kalla in nationella bombskyddet – poliser som är specialiserade på att hantera explosiva ämnen. Arbetet drog ut på tiden och polisen beslöt på måndagseftermiddagen att utöka avspärrningarna. Evakueringen av området, som påbörjades vid 16-tiden, tog tid eftersom det finns ett äldreboende med gamla och sjuka i området. Vid 23.30 meddelades att evakueringen var klar. Då hade omkring 170 personer lämnat sina bostäder. Totalt påverkades omkring 3 000 personer av avspärrningarna.

Strax före midnatt hördes en kraftig detonation. Förrådsbyggnaden, där det farliga föremålet stod, totalförstördes och fönster på intilliggande byggnader krossades. Inga människor kom till fysisk skada.

Vid 02-tiden på tisdagen kunde boende återvända till sina bostäder då avspärrningarna minskats i omfång.

Enligt polisen skedde explosionen under kontrollerade former.
– Det var helt kontrollerat. Uppgiften var att oskadliggöra föremålet, och då finns det med i beräkningarna att det kan bli en explosion. Det var helt planerat. Men sedan vet man aldrig exakt hur stor sprängverkan det är, säger Åsa Willsund, vid polisen och fortsätter:
– Så här i efterhand är vi väldigt glada att vi gjorde en så stor evakuering.

Polisen har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Så sent som den 12 juni i år spärrades stora delar av Garnisonen av sedan ett misstänkt farligt föremål hittats. Nationella bombskyddet kallades till platsen och sköt sönder föremålet.

Den 7 juni skedde en stor explosion på Ådalagatan i centrala Linköping med stor materiell förödelse som följd. Polisen utreder explosionen på Ådalagatan som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen har ännu inte kommenterat om man undersöker eventuella samband mellan de tre händelserna.

– Men det är klart att det är av intresse, säger polisens förundersökningsledare, Daniel Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Planthaber, Bänkt Olsson, Fredrik Quist