Kommunen besiktar studentbanderoller

Jobbar du och kompisarna på banderoller till studentexamen? Stryk sexistiska och rasistiska budskap, de kommer att underkännas i kommunens besiktning.

21 maj 2015 15:32

På skolavslutningen förra året väckte en östgötsk banderoll på ett flak ilska i sociala medier. I år besiktigar Linköpings kommun samtliga banderoller i förväg.

– I år har vi särskilt fokus på banderollerna som eleverna fäster på sina studentflak. Ibland dyker det upp olämpliga budskap där, säger Tommy Johansson, bildningschef i Linköpings kommun med ansvar för gymnasieskolan.

När gymnasieskolornas avgångselever firar studenten drar traktorerna med festflak genom stan och det tävlas i att gratulera den egna klassen och programmet och smäda övriga. Traditionen är densamma över hela landet.

Vid förra årets skolavslutning väckte banderoller på flak i bland annat Åtvidaberg debatt. En banderoll tillverkad av avgående elever på byggprogrammet bar budskapet: ”Ikväll ligger era döttrar på rygg, för här kommer grabbarna från bygg!” med fortsättningen ”Tvåan var värst, det tyckte hon också!” Banderollen fotograferades och bilder publicerades i sociala medier där många uttryckte irritation och upprördhet över anspelningen på sex och övergrepp.

”Smörgåstårta, kanske lite bubbel och så förstås lite fin svensk våldtäktskultur. Å den ljusnande framtid är vår osv” skrev en kritisk person på twitter och fick medhåll av andra skribenter som bland annat sa: ”Stolta föräldrar på plats förstås? Undrar vad de tänkte och varför ingen rev ner eländet?” En annan skribent ansåg: ”Vidrig kvinnosyn och en machoattityd som visar på omogenhet och IQ-fritt.”

I Nässjö upprördes studentfirare över en banderoll med rasistiskt budskap. Där hade studenter textat: ”Ingen seger utan våran neger”. Studenterna ansåg att den färgade personen som berördes var med på noterna och att skämtet var kul.

I Linköping besiktigar kommunen i år samtliga banderoller som är tänkta att sättas upp på traktor- eller lastbilsflak. Underfundiga, glada och skämtsamma budskap är tillåtna.

– Vi ska inte ha rasistiska eller sexistiska budskap, säger Tommy Johansson.

Inspektionerna av firarflaken blir rigorösa, enligt Johansson. På varje gymnasieskola kommer skolpersonal, representanter för kommunens säkerhetsgrupp eller polisen på avslutningsdagen att granska alla flak som ska skjutsa studenter. Samtliga på flaken ska vara nyktra, varje flak måste ha en utsedd flakvärd och ingen får åka utanför den färdväg som gäller genom stan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!