Kommunalrådet ångrar bussfilen

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) ångrar att han gjorde en bussfil på Hamngatan. "Det är svårt för en politiker att göra avbön, men ibland så måste det göras", säger han.

26 september 2017 09:30

Han har fått mycket kritik för beslutet att anlägga en bussfil på Hamngatan. Nu har han bestämt sig för att ge kritikerna rätt och medge att det var fel beslut. Det togs i september 2012, sen dröjde det innan allt blev klart och när väl den dagen kom så blev inget som Muharrem Demirok tänkt sig.

– Hela trafikapparaten har fått infarkt. Det blev inte rätt. Så är det. Beslutet har bidragit till att trafiksituationen i stan inte mår bra, säger han.

Han säger också att de hade en god tanke där målet var att göra kollektivtrafiken bättre.

– Vi ville ju inte försvåra för trafiken, men nu har den totala trafikmängden i innerstan passerat den gräns där våra goda intentioner inte längre är relevanta. Om trafikmängderna hade hållit sig på ungefär samma nivå så är det möjligt att det hade funkat, säger han.

Det är en rejäl pudel han gör. När beslutet togs såg Muharrem Demirok till och med en framtid där Hamngatan helt skulle stängas för trafik.

Det gör han inte längre.

– Här behöver vi öppna upp igen, säger han.

Borde ni inte ha kunnat förutse trafikökningen?

– Det är möjligt att vi borde ha avvaktat vad den nya Östra länken gav för effekt innan vi gjorde ändringen. Men, det är ju därför jag gör avbön. Det här blev inte bra, säger han.

Nu vill han istället jaga på den nuvarande majoriteten i kommunen, Koalition för Linköping (S,MP,L), så att de kommer igång med den sedan länge planerade Ullevileden. Den ska gå från Tornby till Mörtlösa och erbjuda ytterligare en bro över Stångån. Koalition för Linköping har skjutit upp denna väg till år 2022. Den beräknas kosta 280 miljoner kronor.

– Och de får inte göra fler åtgärder som sänker kapaciteten. Ta till exempel Vallarondellen, den måste få finnas kvar, säger Muharrem Demirok.

Han syftar på de planer som finns på att bygga bostäder vid Vallarondellen och istället flytta trafikapparaten längre västerut. Planen är att bygga en trafikplats ungefär i höjd med Scandic i Ryd.

– Jag har vädjat till majoriteten. Gör inga ytterligare begränsningar. Jag vill ha ett stopp för kapacitetssänkande åtgärder, och det här handlar inte om att jag är nån bilkramare. Det här får förödande konsekvenser för kollektivtrafiken, den håller på att förblöda. Om inte kollektivtrafiken kommer fram så kommer inte folk att välja bussen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa