Kommunalråd lämnar politiken

Hon var den yngsta kvinnan i riksdagen för 15 år sedan, och så blev hon kommunalråd i Linköping förra valet. Men nu är det färdigt med politiken för Karin Granbom Ellison (L). Åtminstone för den närmaste framtiden.

10 oktober 2017 22:00

På onsdag i nästa vecka har Liberalerna i Linköping nomineringsmöte inför nästa års val. Då får de klara sig utan Karin Granbom Ellison.

– Jag står mitt i livet och har tagit en ordentlig funderare, säger hon. Det är dags att gå vidare, helt enkelt, någon gång måste jag göra något annat.

Karin Granbom Ellison har jobbat heltid för Liberalerna i snart 16 år. Ja, det här sista året har hon varit mammaledig på deltid, men det har varit si och så med den saken.

– Det är svårt att bedriva politik på deltid. Jag har varit på jobbet nästan varje dag och jag har jobbat hemifrån mycket på kvällarna. Det blir inte mycket fritid.

Kommunalrådet är inte redo att göra bokslut än.

– Jag ska ju sitta kvar i över ett år till. Jag ska göra en bra insats också under den tiden, när jag har tillfälle att sitta med i den politiska majoriteten och göra skillnad.

Hon blev alldeles nyss utsedd till ordförande för det nya arbetsmarknadsutskottet och hon återgår till kommunalrådsposten på heltid 1 november.

– Så jag ska väl snarast öka arbetsinsatsen det här året som återstår. Men jag ska inte vara med i valrörelsen, nya kandidater får förbereda sig för det.

Finns det någon självklar efterträdare?

– Det är klart att partiet hittar någon. Men rent generellt kan jag se att politiken skulle må bra av att fler människor var engagerade, gärna från olika delar av samhället. Vissa grupper är fortfarande underrepresenterade: människor med utländsk bakgrund, funktionsnedsatta, småbarnsföräldrar. Politik är fortfarande inte för alla.

Karin Granbom Ellison sticker inte under stol med att jobbet är krävande.

– Det handlar om extraordinära insatser där man ska vara tillgänglig många kvällar och helger. Man ska ha sociala kontakter och visioner, kunskap och tid att skaffa sig brett stöd. En topposition innebär ett stort ansvar och en stor arbetsinsats.

Karin kom in i riksdagen som 25-åring och satt där i tolv år.

– Under den tiden hände en massa intressanta saker. Jag träffade många karismatiska människor som har uträttat mycket, jag fick göra mycket resor och se delar av samhället som jag aldrig skulle haft anledning att se annars.

Karin blev kommunalråd efter valet 2014 och hon gillar att sitta som ordförande i bildningsnämnden.

– Jag har fått möjlighet att ta itu med många viktiga uppgifter, som att stärka yrkesutbildningarna och minska segregationen i framtidens gymnasieskola.

Att jobba politiskt betyder att man får vara med i många sammanhang och hela tiden lära sig något nytt, förklarar hon, att man hänger med i omvärldsbevakningen, ser olika saker och får jobba med engagerade människor i en demokratisk organisation. Det är också en stor fördel att vara ihärdig och uthållig, en del saker tar betydligt längre tid att genomföra än väntat, medan annat sker i högt tempo.

– Det är komplexa uppgifter och politiken är med mig HELA tiden. Nu tänker jag alltså att det är dags för något annat, exakt vad det blir får vi se. Och jag utesluter inte alls att jag kommer tillbaka till politiken någon gång i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa