Kommunala miljoner till tv-serie?

Produktionsbolaget Unlimited stories planerar att spela in en tv-serie i Linköping som bygger på Mons Kallentofts deckare. Nu visar det sig att flera kommunala bolag överväger att sponsra projektet med 3,7 miljoner kronor. Men det har redan blåst upp till politisk strid.

Positiv. Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Positiv. Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Foto: Peter Jigerström

Linköping2017-04-06 16:05

– Man vill hålla det hemligt. Det tycker jag är illa, säger oppositionsrådet Christian Gustavsson (M).

Av dokument som vi tagit del av framgår att Unlimited stories har planer på en filmatisering av Mons Kallentofts romaner om Malin Fors. I samarbete med C-More och TV4 har Unlimited stories tagit fram manus som bygger på fem av Kallentofts romaner i Linköpingsmiljö. Tanken är att serien, med en uppgiven budget på 90 miljoner kronor, ska spelas in i Linköping mellan den 1 november i år och den 30 juni nästa år.

Unlimited stories har påstått att man drabbas av ökade produktionskostnader med 7,4 miljoner kronor för att inspelningen förläggs till Linköping. Det hade nämligen blivit billigare att förlägga inspelningen till Trollhättan eller Stockholm med traditionellt filmstöd. För att slippa denna påstådda merkostnad har bolaget vänt sig till Linköpings kommun med en begäran om stöd. Kommunen verkar nu vilja skjuta över kostnaden på kommunens bolag Visit Linköping, Stångåstaden och Tekniska verken. I ett förslag till beslut som vi tagit del av framgår att styrelsen för Linköpings stadshus AB föreslår att tv-serien ska få 3,7 miljoner kronor i stöd. Förhoppningen är att det privata näringslivet i Linköping ska skjuta till lika mycket.

Linköping stadshus AB är moderbolag för Tekniska verken, Stångåstaden och Visit. Hur stödet ska fördelas mellan de olika kommunala bolagen är inte klart. Så här står det i förslaget till beslut: "I ett senare skede får vi själva diskutera vilka bolag som tar vad."

Produktionsbolaget ser ut att inte bara få rent ekonomiskt stöd av kommunala bolag. Unlimited stories föreslås också få kostnadsfri tillgång till bostäder för produktionsteamet. 20 lägenheter ska, enligt ett förslag som Stångåstadens styrelse ska ta ställning till på måndag, ställas till produktionsbolagets förfogande under åtta månader.

Turerna kring de kommunala bolagens eventuella stöd till produktionsbolaget har fram tills nu varit höljda i dunkel. I Tekniska verkens styrelse har ärendet behandlats under "övriga frågor" och i Stångåstadens styrelse har ärendet belagts med sekretess. Det moderata oppositionsrådet Christian Gustavsson är synnerligen kritisk över det han upplever som hemlighetsmakeri. Han sitter själv i styrelsen för Linköpings stadshus AB och tänker rösta nej till förslaget om att låta de kommunala bolagen gå in med pengar i projektet.

– Det är klart att vi ska underlätta för en filminspelning i Linköping. Det är kul om filmerna kan bli verklighet. Men det kan inte vara så att vi börjar plocka pengar från våra hyresgäster och våra elkunder för att finansiera filminspelningar. Det blir orimligt.

Gustavsson vänder sig särskilt mot att det är de kommunala bolagen som ska betala.

– Om man hade velat vara ärlig i detta skulle man ha tagit det via kommunen. Nu försöker man smyga in det på sidan.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) är ordförande i Linköpings stadshus AB. Hon säger att en filmatisering av Kallentofts böcker i Linköping skulle vara bra ur marknadsföringssynpunkt.

Varför ska Stångåstadens hyresgäster och Tekniska verkens kunder betala för en kommersiell filmproduktion?

– Vi ser att det är en väldigt bra marknadsföring för vår kommun framöver. Men jag ser också att vi i längden kan få väldigt mycket turister hit på grund av att vi haft den här filmatiseringen.

Edlund har förhoppningar att en filmatisering av Kallentofts romaner ska leda till så kallad "fotspårsturism", likt den som har förekommit i Ystad med anledning av Wallander–filmatiseringarna.

– Mons är inte bara populär i Sverige, jag har fått för mig att det finns turister från Holland och andra länder som kan vara intresserade av att komma hit.

Men varför ska kommunens bolag stå för stödet?

– Bolaget som ska göra filmatiseringen tittar på lokaler där man kan jobba med filmen, men också bostäder. Och då är det Stångåstaden och Tekniska verken som kan hjälpa till med det.

Linköpings stadshus AB ska fatta ett beslut i frågan den 19 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om