Knivmannen i Ramshäll häktad

Den 20-årige man som i berusat tillstånd viftade med två knivar mot flera poliser i stadsdelen Ramshäll i torsdags hålls nu inlåst i två veckor. Enligt åklagaren ville 20-åringen bli skjuten av polisen.

13 augusti 2018 18:00

Under måndagen höll tingsrätten i Linköping häktningsförhandling mot den 20-årige mannen. Normalt hålls dessa bakom stängda dörrar för att ingen information ska läcka ut och påverka utredningen. I det här fallet rör händelsen endast den misstänkte gärningsmannen och ungefär tio poliser och av den anledningen hölls förhandlingen öppen.

Kammaråklagare Helene Gestrin hänvisade till att flera personer dött av polisens kulor bara denna sommar och påstod att den 20-årige mannen ringt polisen för att på så sätt ta sitt liv. Till stöd för detta har hon vittnesmål från de två poliser som var närmast mannen under ingripandet.

En dessa har uppgett att 20-åringen skrek "skjut mig då" samtidigt som han viftade med knivarna.

Hela historien utspelade sig i torsdags kväll, den 9 augusti. 20-åringen ringde själv till SOS alarm och uppgav då att han ville ha hjälp eftersom han var rädd att han skulle döda någon. Minst fem patruller åkte till Ramshäll och ett tiotal poliser var inblandade.

De försökte tala med honom och få honom att lägga ner de båda knivar som han viftade med.

– Den polis som talar lägger undan sitt vapen för att visa sänkt aggressivitet från statens sida och ber NN att lägga ner sina knivar, uppgav kammaråklagare Helene Gestrin under sin framställan inför rätten.

Trots detta fortsatte 20-åringen att hota. Mot slutet höll en polis fast den ena knivarmen samtidigt som 20-åringen fick ett bett i rumpan av polishunden, trots det fortsatte han att hota en annan polis med den fria armen. Hoten upphörde först efter att den senare polismannen slagit honom med batong, både på armen och i huvudet.

När 20-åringen skulle förklara sig inför rätten var han påtagligt ångerfull.

– Jag hade aldrig för avsikt att skada någon och får jag en chans här i dag så ska jag kontakta beroendekliniken. När jag är nykter är jag normal, det slår slint när jag har druckit.

Han medgav också att han druckit ofta på senare tid.

Helene Gestrin undrade då varför han inte ringt vården istället för polisen om det nu var hjälp han behövde.

Hans försvarare underströk att 20-åringen har ett heltidsjobb och att han är beredd att söka vård. Han har dessutom stöd av sin familj.

Tingsrätten fann dock att risken för fortsatt brottslighet var för stor för att han skulle kunna släppas fri. Rätten häktade honom därför i två veckor. Åklagaren måste nu presentera att åtal senast den 27 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa