KAP 8: En mystisk kund

14 oktober 2014 08:59

Även Dick Ettelman hade kommit tidigt till jobbet. Han drev sedan sex år tillbaka den lilla Ica-affären på Djurgårdsgatan. Ica Matbiten. För honom innebar tisdagar extra mycket jobb. Det var då den stora varuleveransen kom. Han och personalen slet i butiken. Plockade upp varor på hyllorna. De hade vare sig tid eller anledning att titta ut genom de stora skyltfönstren.

– Vi märkte ingenting förrän vi öppnade klockan nio. Första kunden var en dam som sprang in och skrek: Det har hänt ett mord häruppe. Jag tror det är två stycken som är döda. Hon var helt uppriven och det var ju knappt att man trodde att det var sant. Det lät så konstigt.

Den konstiga tisdagen skulle snart bli än mer konstig.

– Det var en annan sak som var väldigt mystisk den där morgonen. Strax efter att vi hade öppnat kom det in en kille med en grå luvtröja. Jag har aldrig sett honom vare sig förr eller senare. Han kan ha varit i 20-årsåldern och gjorde ett skyggt intryck. Han gick runt i butiken och jag tror att han köpte en läsk.

Dick Ettelman, som har förhörts av polisen två gånger och lämnat alla uppgifter han kan komma på, har aldrig riktigt kunnat frigöra sig från misstanken att den okände kunden hade något med händelserna på Åsgatan att göra.

– Men samtidigt, det verkar ju rätt korkat om han lägger mössan här och sedan går in och köper en dricka. Så kall kan väl ingen vara?

Mössan, ja. Mördarens mössa. Den spelade och spelar fortfarande en stor roll i den gigantiska polisutredningen.

– En av mina anställda gick ut för att hämta tidningarna. Hon kom in och berättade att det låg en blå mössa i tidningsstället. Det skulle vara blod på mössan. Det ringde en klocka direkt.

Dick Ettelman skyndade sig ut genom entrén och fram till tidningsstället som innehöll en bunt exemplar av gratistidningen Metro. Han öppnade inte locket, men kunde genom rutan se att det verkligen låg en stickad mössa i stället. Han ringde till polisen.

– De sa åt mig att stanna kvar vid tidningsstället. De kom nästan direkt.

Föregående kapitel

Nästa kapitel

Eller läs hela reportaget här!

FREDRIK QUIST
ERIK WALLSTEN 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!