Kanalspöken slussar dig runt Bergs slussar

Träffa gamla kanalspöken kring Bergs slussar när Visit Linköping satsar på att marknadsföra Berg.

26 juni 2015 09:41

1819 stod bygget Bergs slussar klart. Under söndagen höll Linköpings Guideklubb, på uppdrag av Visit Linköping, den första guidade turen kring kulturarvet.

– Det är helt fantastiskt att få förmedla kunskap om sånt jag själv tycker om. Det bästa är kontakten jag får med människor. Jag vill att fler ska lära känna sin historia och få reda på mer om kanalen, säger Ann-Christine Söderlund som håller i den första premiärturen.

Vid två tillfällen under sommaren väcks de döda som såg till att kanalen byggdes. Då ges möjlighet att få träffa självaste von Platen, intiativtagaren till Göta Kanal, hans fru och grävarna.

– Besökarna kommer vid två tillfällen kunna prata med de gamla spökena som grävde kanalen. Man kommer få träffa utklädda skådespelare under rundturen, säger Eva Lindgren ordförande för Linköpings Guideklubb.

Bergs Slussar är Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk och lockar cirka 3 miljoner turister per år. De guidade vandringarna pågår fram till mitten av augusti.

– Det är många utländska turister som lägger till här med sina båtar. Vi hoppas kunna fånga även deras intresse. Varje söndag håller vi just därför turerna på engelska, säger Eva Lindgren.

Håkan Alinder, organist från Vreta är med på premiärturen. Han har sin dagliga promenadväg runt slussarna och är välbekant med omgivningen.

– Jag känner till historian mycket väl, men jag tycker det är fantastiskt att få det så levandegjort för mig. Vare sig man är från Linköping eller inte så tror jag man kommer gilla detta, säger Håkan Alinder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!