Kamerabilen stoppad igen – nu vid FOI

På tisdagen stoppade polisen en kamerautrustad bil vid Malmen. På fredagen var det dags igen. Denna gång stoppades bilen vid FOI i Linköping.

5 maj 2017 17:30

– Jag har tagit bilen i beslag, säger jourhavande förundersökningsledare Claes Solid vid Linköpingspolisen.

Som vi tidigare rapporterat utför det nederländska företaget Cyclomedia – på uppdrag av Linköpings kommun – fotograferingar av gatunätet i Linköping. Totalt ska 110 mil väg fotograferas. Men arbetet har inte löpt friktionsfritt.

I tisdags stoppade polisen den kameraförsedda bilen vid Malmens militära flygplats. Detta skedde sedan vakter vid skyddsobjektet slagit larm. Polisen upprättade en anmälan om brott mot skyddslagen och tog bilen tillfälligt i beslag.

På torsdagen hävde polisen belaget av kamerabilen och Cyclomedia kunde återuppta arbetet med att dokumentera Linköpings gator.

Vid 15.30-tiden på fredagen skedde dock det osannolika: Vakter vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, på universitetsområdet i Linköping, slog larm till polisen.

– Den här bilen har åkt vid FOI och fotograferat. FOI är ett skyddsobjekt, säger Claes Solid och fortsätter:

– Kamerautrustningen var i gång när vi stoppade bilen.

Bilen har nu tagits i beslag en andra gång och ska transporteras till polishuset för en teknisk undersökning. Enligt polisen var det dock inte samma förare som vid tisdagens händelse.

– Det framstår som nonchalant och förvånande att detta kan hända en andra gång, säger Claes Solid.

Efter händelsen i tisdags sade man sig från kommunens sida erkänna att ett misstag hade begåtts när man inte förutsett det som inträffat. Men nu backar man på det uttalandet.

– Vi anser inte att vi har gjort något fel. Det är företagets sak att söka de tillstånd som behövs för att utföra det beställda jobbet, säger kommunens presschef Claes Lundkvist.

Enligt Lundkvist krävs det olika sorters tillstånd för att fotografera i Linköping. Bland annat från kommunens sida. De tillstånden är klara och innebär att fotobilen får färdas på gångbanor och cykelvägar.

Hade ni föreställt er att det kunde bli så här när tjänsten beställdes?

– Nej, det här är inte bra, säger Claes Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa