Kallentoft talar ut om filmplanerna

Mons Kallentoft har flera gånger sagt nej till att göra film av böckerna om Malin Fors. Men nu finns planer på inspelningar i Linköping. "Extremt kul om det blir verklighet", säger han.

8 april 2017 16:31

Mons Kallentoft är uppvuxen i Ljungsbro, och deckarna med kriminalinspektör Malin Fors i huvudrollen utspelar sig i hög grad i Linköping. Själv har Mons numera flytt mörkret och kylan i Sverige och bosatt sig på Mallorca.

– Jag sitter just och skriver på nästa bok om Malin Fors. Den kommer ut i oktober och nu är Malin tillbaka i Linköping efter en utflykt till Bangkok i förra boken, berättar han när vi når honom över telefon.

TV4 har planer på att göra film av fem av Kallentofts romaner. Själv betonar han att inget är klart.

– TV4 tittar på så många olika projekt och ingenting är beslutat. Men det vore extremt kul om det blir av. Jag har fått frågorna säkert tusen gånger när jag är i Linköping – "när får vi se Malin i rutan, när får vi se Linköping på film", säger Mons.

Kallentoft har genom åren fått många erbjudanden om att sälja filmrättigheterna. Först nu har det känts rätt, berättar han.

– Man vill ju att det ska vara toppklass. Nu är det ett väldigt bra gäng på högsta nivå som jobbar med det här, så det känns jättebra. Jag hoppas extremt mycket på att det här blir verklighet.

I Linköping har det blåst upp till politisk strid om huruvida kommunen och dess bolag ska stötta produktionsbolaget ekonomiskt.

– Det har jag ingen åsikt om, det är inte mitt beslut. Men det är kul att det engagerar i stan, det är inte varje dag konsten gör det, kommenterar Mons.

Hur viktigt är det att filmen spelas in i Linköping?

– Det är inte nödvändigt. Det görs ju jättebra film i filmstudio och där en stad får vara en annan. Men för mig personligen är det extremt viktigt; hjärtat finns på östgötaslätten och jag vill att miljöerna är de verkliga. De tv-serier som är allra bäst är inspelade i autentiska miljöer – Gomorra i Neapel, the Wire i Baltimore, Sopranos i New Jersey ...

Förespråkarna för kommunalt filmstöd har förhoppningar om en Wallandereffekt..?

– Det kan vi ju hoppas på. Böckerna har ändå sålt i 3–4 miljoner exemplar. Blir serien av kommer den ju att visas brett i hela Europa.

Vem kommer att spela Malin Fors?

– Ja, det är en väldigt viktig fråga. Det är nästan avgörande att hitta rätt där. Men som sagt, det är inte ens bestämt att filmerna blir av och det finns inga namn klara. Jag deltar i manus- och castingarbetet, men min roll är mera övervakande – att se till så mina intentioner jag hade när jag skrev böckerna följs ända in i tv-rutan.

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping. Numera bosatt på Mallorca. Fyller 49 år på påskafton.

Kallentoft debuterade 2000 med thrillern Pesetas. Den första av hittills tio böcker om Malin Fors kom ut 2007.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa