Kaka försvann mystiskt från kafé

En kladdkaka med det aptitretande namnet Rocky road stals från ett kafé i Ikanohuset. Sedan dök en halväten kaka upp hos Märtha Jonsson i Örtomta.

13 december 2015 21:06

Det var på tisdagskvällen i förra veckan som någon passade på att stjäla kladdkakan med tillhörande plåt från Sannes Coffee i Ikanohuset. Sanne Jacob, som driver kaféet, upptäckte stölden på onsdagsmorgonen när han kom till jobbet.

– När jag kom till jobbet såg jag att en Rocky road saknades. Det är den kaka vi säljer bäst av. Först trodde jag att någon i personalen tagit med sig kakan hem. Men när jag såg att det saknades fler prylar i kaféet förstod jag att vi drabbats av en stöld.

Stölden polisanmäldes – men Sanne hade inga större förhoppningar om att få reda på vart kakan, som bland annat innehåller jordnötter och marshmallows, tagit vägen. Det troliga var att den hamnat i någons mage.

Strax före klockan 22 på onsdagen i förra veckan blev Märtha Jonsson väckt. Hon bor i Örtomta och driver Klefstad gård som erbjuder mat och logi.

– Jag tog på mig morgonrocken. När jag öppnade fick jag syn på en man och kvinna som var mycket välklädda.

Paret bad att få hyra ett rum för en natt och Märtha gick med på det.

– Mannen frågade om de skulle betala, men jag stod i morgonrock och sa att de kunde betala nästa morgon.

På torsdagsmorgonen gick Märtha och väckte paret för att erbjuda frukost.

– De hade tvättat kalsonger och strumpor och hängt på ett elelement. Det gjorde mig irriterad.

Efter frukosten försvann paret – utan att betala för sig – i en röd van. Märtha Jonsson kunde snart konstatera att fler personer än kvinnan och mannen sovit i rummen.

– Det var fem sängar som var använda. Och på golvet stod en kaka, en kladdkaka. Jag tänkte vem sjutton har med sig en kladdkaka och ställer på golvet? Kakan stod på en plåt.

På söndagsmorgonen tog denna redan förbryllande historia ännu en oväntad vändning. Märtha upptäckte då att hon haft inbrott i flygeln där matsalen ligger. Tjuvarna hade lyckats sätta larmet ur spel och stulit bland annat en tv och datorer. Polisen kom till platsen.

– Jag tänkte direkt att det måste ha varit paret som inte betalade för sig som passat på att rekognoscera när de var här. Jag frågade polisen om det kunde finnas fingeravtryck på kladdkakan.

En anhörig till Märtha valde att lägga ut en bild på kakan på Instagram. Det dröjde inte länge förrän en kompis hörde av sig och tipsade om att dylika kladdkakor säljs på ett visst kafé i Ikanohuset. De ringde Sanne Jacob.

– Det visade sig ju mycket riktigt att de haft inbrott, säger Märtha.

– Jag blev lite förvånad när en kvinna ringde och undrade om vi blivit av med en kladdkaka. De hade gjort ett riktigt detektivarbete, säger Sanne.

Kladdkakstjuvarna är ännu så länge på fri fot. Märtha Jonsson har dock gett polisen en och annan ledtråd – bland annat registreringsnumret på den röda vanen och en Rocky road med jordnötter och marshmallows.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!