Jobbar på tung anstalt – greps med hagelgevär

En 24-årig man, som arbetar på en av landets tyngsta anstalter, greps i en skåpbil i Skäggetorp – med ett laddat hagelgevär. Nu har han åtalats.

24-åringen sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott. Polisen hittade ett hagelgevär, laddat med nio patroner, i den skåpbil som mannen färdades i.

24-åringen sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott. Polisen hittade ett hagelgevär, laddat med nio patroner, i den skåpbil som mannen färdades i.

Foto: Anders Törnström, Polisen

Linköpings kommun2019-09-16 11:35

Strax efter klockan 01.00 den 6 juli i år fick en polispatrull syn på en skåpbil på Nygårdsvägen i Skäggetorp. När skåpbilen svängde in på Fogdegatan bestämde sig poliserna för att gör en kontroll. Det visade sig nämligen att skåpbilens registreringsskyltar var manipulerade med hjälp av silvertejp.  

Poliserna frågade vad den 24-årige föraren gjorde i Skäggetorp mitt i natten och fick till svar att han inte gillade bostadsområdet och de personer som bor där. 24-åringen, som uppträdde lugnt, uppmanades att sätta sig i polisbilen. När poliserna frågade om det fanns något i skåpbilen svarade 24-åringen att det fanns ett hagelgevär i det främre passagerarsätet. I detta läge insåg poliserna det allvarliga i situationen och kallade på förstärkningar. 

24-åringens humör ändrades plötsligt och han försökte ta sig ut ur polisbilen. Poliserna fick anstränga sig för att hejda honom och valde till slut att använda pepparspray. Detta hade dock ingen effekt. En av poliserna drog sitt tjänstevapen och när förstärkningar anlände kunde 24-åringen till slut gripas. 

I skåpbilen hittade polisen ett pumphagelgevär som var laddat med en patron i patronläget. Geväret, som försetts med en pistolkolv, var laddat med nio patroner – vilket gjorts möjligt på grund av att en plombering tagits bort.  

Polisen fick fram uppgifter som visade att 24-åringen helt saknade kopplingar till Skäggetorp och Linköping. Det stod snart klart att han arbetade som kriminalvårdare på en säkerhetsanstalt i Mellansverige. Polisen började snart forska i mannens förflutna. 24-åringens kollegor på fängelset uttryckte förvåning när de fick klart för sig vad han misstänktes för.

– Jag har uppfattat honom som en bra kille, social och som sköter sitt arbete. Det är nog fler än en som skulle ramla av stolen om de fick reda på att just han har gjort något, säger en kollega i förhör. 

Polisen beslagtog 24-åringens dator och fick klart för sig att han samlat på sig mängder av bilder som bland annat föreställde den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. Han hade också samlat material om massakaren i Columbine i USA, där två elever mördade tretton personer. En anhörig har i förhör uppgett att 24-åringen är förintelseförnekare – något som 24-åringen själv har tillbakavisat. 

Polisen, som till en början misstänkte att 24-åringen förberedde mord i Skäggetorp, har i flera förhör försökt att förmå honom att förklara hur det kom sig att han mitten i natten befann sig i Skäggetorp med ett laddat vapen. 

– Jag vet inte varför jag åkte ner hit. Men jag vet att jag gjorde det med flit. Jag hade kartor. 

24-åringen hävdar i förhör att han i själva verket hade planerat att begå självmord. 

– Det är så mycket luckor. Det kändes inte som jag var där, säger mannen i förhör. 

24-åringen, som varit medlem i en skytteförening, har medgivit att han har ett intresse för vapen. 

– Det är ganska terapeutiskt att ladda geväret. Hagelgevär och gevärsmagasin, sitta och ladda tycker jag är kul och känns ganska bra, säger mannen i ett av förhören.  

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh har nu åtalat 24-åringen för grovt vapenbrott och våldsamt motstånd. Dessutom åtalas mannen för vapenbrott av normalgraden. I 24-åringens bostad hittade polisen en startrevolver som han saknade tillstånd för.

24-åringen sitter häktad i väntan på rättegång.    

Polisen hittade detta pumphagelgevär i den skåpbil som den åtalade mannen färdades i.
Polisen hittade detta pumphagelgevär i den skåpbil som den åtalade mannen färdades i.
Så säger lagen

Straffet för grovt vapenbrott är fängelse i lägst två år och högst fem år. Vid bedömningen av om brottet är grovt har det betydelse om den misstänkte har haft vapnet på allmän plats eller annan plats där människor brukar samlas. Ett vapenbrott kan även vara grovt om vapnet är av särskilt farlig beskaffenhet, om innehavet har avsett flera vapen eller om gärningen annars varit av särskilt farlig art.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!