"Jag var slav under sockret"

För vissa människor är det enkelt. De äter lagom med sött och dricker lagom med alkohol. För en beroendepersonlighet fungerar det inte så. Suget triggas och behöver hela tiden stillas av mera sött eller mera alkohol.

3 december 2015 09:35

– Det handlar inte om dålig kartaktär utan om en hjärnsjukdom, säger Frida Sandin. Precis som du kan vara beroende av spel, sex, narkotika, alkohol eller träning, så kan du vara beroende av socker. För den skull behöver man inte ha viktproblem.

Sockerberoende är ingen vedertagen diagnos inom vården, i alla fall inte i Sverige.

– Tyvärr. Jag vet ju av egen erfarenhet vilket elände det ställer till för många människor. Tack och lov finns det bot.

Ett stort problem är att många inte vet att även stärkelserika och kolhydratstinna livsmedel, som pasta, bröd, potatis och ris också sorterar under begreppet sötsaker. Eller borde göra det, menar Frida.

– De omvandlas till socker så fort de kommer in i kroppen och gör att insulinet skjuter i höjden. Du vet känslan när man äter pasta till lunch och sedan bara måste ha smågodis efteråt. För en sockerberoende kan mjölinnehållet i en vanlig macka trigga igång sockersuget.

För Frida handlar det inte om vikt, utan om hälsa.

– Det finns många som kan leva som smala trots ett sockerberoende. Antingen för att de är mycket aktiva eller av genetiska orsaker och en annan ämnesomsättning. Människokroppar är inte stöpta i samma form.

Fridas egen viktresa är lång. Redan i tvåan började hon lägga på sig.

– Allt kulminerade på universitetet. Det fanns kiosk i huset, jag satt mycket. Fika, fester och alkohol. Och så mängder av mina två passioner, lakrits och choklad.

Övervikten smög sig sakta på den blivande folkhälsovetaren som testade Viktväktarna, Itrim, Cambridge, pulverdieter, GI och att bara äta kålsoppa . . . Hon var en jojobantare som visserligen gick ner av kurerna, men som snart var tillbaka i sin gamla vikt igen.

Men det var ändå ingenting jämfört med vad som hände när Frida för fem år sedan var gravid.

– Min man har två barn sedan tidigare så vi hade bestämt oss för att bara få ett gemensamt barn. Jag tänkte, det är nu eller aldrig, åt godis varenda dag och gick upp 30 kilo på nio månader.

Vid den här tiden arbetade Frida med kvalitetsfrågor på Saab. Hon fick ett erbjudande om att byta tjänst eller att sluta.

– Jag har alltid vetat att det är med hälsa jag vill arbeta och nu valde jag att kliva av och starta eget.

Trots sitt överätande av kolhydrater, godis, bröd, ris och pasta, såg hon sig inte som en beroende människa.

Frida drog igång egna företaget Solbackens Helhetshälsa med massage, ansiktsbehandlingar, kostrådgivning och mycket annat. Samtidigt gnagde oron över att skåpätandet skulle ta fart när hon jobbade hemifrån.

Det var en slump som fick henne att koncentrera sig på något helt annat.

En väninnan rekommenderade Frida att gå en kurs hos Bitten Jonsson, en tidigare sockerberoende sjuksköterska, som vigt sitt liv åt att informera om "det vita giftet" och hur beroendementaliteter fungerar.

För 30 år sedan kom Bitten Jonsson i kontakt med ”Addiction Medicine” i USA, där det redan då var en specialitet inom medicinen. Hon är sedan länge certifierad att utbilda andra och är så kallad addis-specialist.

– Jag hade förnekat mitt sockerberoende, tagit godissnaskandet med en klackspark, men nu fick jag en käftsmäll. Bitten såg direkt på mina gulaktiga ögonvitor att jag hade problem med binjurarna. Det är en vanlig effekt av kombinationen stress och socker. Jag grät mycket de här kursdagarna. Det var ett brutalt uppvaknande och jag kände en enorm sorg över att aldrig mer få äta godis. Som att förlora en kär gammal vän.

En beroendehjärna får en enormt mycket större kick av sin drog än en vanlig hjärna, menar Frida. Känslan av eufori slår i taket första gången. En känsla en beroendehjärna sedan strävar efter att återuppnå, men det går inte att få en starkare känsla av eufori än den man redan fått. Med tiden dippar man allt längre från den känslan och mår mycket dåligt.

– Det är här många byter en drog mot en annan. En haschrökare går över till något tyngre, en sockerberoende kan börja missbruka alkohol. Jag gjorde det själv.

Den sista mars 2014 slutade Frida med vanligt socker, men även med livsmedel som omvandlas till sockermolekyler i kroppen. Det är inte så länge sedan, ändå känns det som ett annat liv när hon tänker tillbaka.

– Det kan låta överdrivet, men den där kursen, i kombination med min envishet, har räddat mitt liv. I dag är jag så otroligt mycket mer skärpt i huvudet än vad jag var tidigare, då var jag ofta trött och däst, även om jag alltid arbetat mycket.

När Frida förstod vad hon led av gjorde hon många reflektioner i sin omgivning.

– På ett sätt är sockerberoende värre än alkoholism. Sprit finns bara på systemet, socker finns precis överallt. På en bensinmack finns det bara två saker jag kan köpa. Vatten och ett kokt ägg, om jag har tur.

För en sockerberoende är frukt uteslutet, enligt Frida.

– Den innehåller mängder av fruktos och vidmakthåller begäret. Ett tag överåt jag fruktsallad, tills jag lärde mig att det inte är någon skillnad på socker och socker! I dag kan jag inte ens äta äpple, smaklökarna förändras och jag tycker det är alldeles för sött. Och även om man skippar korvbrödet är det många av mackarnas korvar som innehåller socker i någon form.

Av samma anledning, menar Frida, ska en sockerberoende heller inte äta någon form av sötningsmedel. Då blir man aldrig kvitt själva beroendet av söt smak.

– Det kan låta tråkigt att vara så strikt, men jag har faktiskt aldrig ätit så god mat som nu. Det söta är inte lika med gott längre, snarare helt tvärtom. Det smakar bara konstgjort.

Socker och mjöl är hennes värsta fiender.

– På restaurang kan det hända att jag av misstag får i mig exempelvis maizena, rena sockret, och blir vansinnigt trött, lättretlig och ofokuserad.

I dag lever Frida sockerfritt och efter flera kurser hos Bitten Jonsson hjälper hon nu andra. Oftast är det medelålders kvinnor, ofta utbrända och sjukskrivna. Trötta.

– Jag ställer 60 frågor enligt en vedertagen mall som bygger på WHO:s riktlinjer för beroende. Om de visar sig vara sockerberoende ber jag dem rensa förrådet där hemma och starta ett sockerfritt liv. Om någon är väldigt tveksam brukar jag be dem att testa att vara socker- och mjölfria i tre månader och känna efter. Jag vet att de kommer må så pass mycket bättre att de vill fortsätta!

Det är viktigt med gruppstöd när ett sockerberoende ska brottas ned. Omgivningen kan ha svårt att acceptera att det inte går med "bara en liten kaka", precis som en alkoholist inte kan ta "bara en liten sup".

– Därför upplevs vi ofta som ett hot, någon som genom att ha valt bort socker nu klankar på andra. Men det handlar ju inte om det! Socker kan vara "ofarligt" för vissa, men livsfarligt för andra.

Av bara farten har Frida och maken Jörgen lagt av med alkohol också.

Så julen blev vit hos Fridas föräldrar på Gotland. Vit, men helt utan socker och mjöl.

– Jag vänder aldrig åter till det där.

Frida Sandin Socker . . .

Familj: Maken Jörgen, femårig dotter och två bonusbarn.

Ålder: 38 år.

Bor: Vid Uvberget i Hjulsbro.

Arbete: Det egna företaget Solbackens Helhetshälsa med fem anställda.

Hemsida: Solbackens.com. Facebook: Leva sockerfri.

Boktips: "Sockerbomben i din hjärna" av Bitten Jonsson, "Hotet mot din hjärna" av David Perlmutter, "Socker – din värsta fiende" av Robert H Lusig.

Kokböcker: "Lchf 2.0" av Anna Hallen och Åse Falkman Fredriksson, "Diabetes? Nej tack!" Av Lars-Erik Litsfeldt.

Webbtips: 56kilo.se, vittbegar.blogspot.se, sockerskolan.se

> . . . kan också heta high fructose corn syrup eller HFCS, (som blir allt vanligare, är billig och lömsk, enligt Frida), glukossirap, fruktossirap, juicekoncentrat, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel, maltodextrin, glukos, dextros, majssirap, iso-glukos, maltos, stabiliseringsmedel, sirap, honung, druvjuice, glukosfruktossirap, druvsocker, stärkelsesirap, vetestärkelse, risstärkelse och majsstärkelse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!