"Jag skriver inte på något avtal"

Ägaren till Ingeborgs bageri vägrar skriva kollektivavtal, trots blockaden från Livsmedelsarbetareförbundet. "Det skulle bli för dyrt", säger han.

23 mars 2015 08:43

Ahmed Mehdi har drivit Ingeborgs bageri på Hunnebergsgatan i sex månader. Förutom hans syster jobbar en anställd där, och det är för att hon ska få avtalsenliga villkor som Livsmedelsarbetareförbundet har tagit strid och satt bageriet i blockad.

– Om jag skriver kollektivavtal måste jag höja lönen och då måste jag höja priserna. Då har kunderna inte råd att betala. Det blir konkurs och jobben försvinner. Det förlorar alla på, säger Ahmed Mehdi.

Ahmed Mehdi tycker att han blir diskriminerad.

– Varför jag? Jag har många kompisar som driver bagerier och pizzerior och ingen har kollektivavtal. Ingen!

Mehdi hävdar att blockaden är olaglig.

– Jag har kontaktat advokater som har börjat jobba nu. Advokaterna säger till mig att det bara är företag med fler än tio anställda som måste ha kollektivavtal.

Enligt Livsmedelsarbetareförbundets ombudsman Lena Persson har det ingen betydelse att det är ett litet företag.

– Vi har en medlem som är anställd där och då har vi rätt att kräva att kollektivavtal följs. Hon får flera tusen kronor för lite varje månad. Det är inte rimligt, varken för vår medlem eller för andra bagerier som betalar avtalsenliga löner. De utsätts ju för osund konkurrens, säger Lena Persson.

Ingeborgs bageri håller öppet trots blockaden och Ahmed Mehdi tror att kunderna kommer att handla som vanligt.

– De förstår nog att jag gör det här för att kunna hålla låga priser.

Fackets blockadvakter kommer inte att hindra någon från att handla.

– Vi står bara här och berättar på ett trevligt sätt varför vi gör detta. Vi stoppar ingen som vill gå in, säger Lena Persson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin