"Jag mår bättre och är extremt sällan sjuk"

Ömmande muskler, en gammal idrottsskada, ångest eller andningsbesvär? I dag, 12 maj, är det massagens dag och metoden uppmärksammas som mer än bara en avslappnande spabehandling.

12 maj 2017 14:30

”Kom och lägg dig på vår varma sköna massagebänk, släpp omvärlden för en stund och låt dig bli väl omhändertagen av våra duktiga terapeuter.” Det är beskrivningen om massage man hittar på Campushallens hemsida. Visst låter det skönt, men massage är så mycket mer än bara ren muskelavslappning, menar Åsa Carlsson, verksamhetschef på Campushallen.

– Det är ett viktigt inslag i friskvårdstänket och ett fantastiskt komplement till träning, säger hon.

Maria Gillies är certifierad massör på Campushallen. Hon är förvånad över att många inte vet att massage kan vara vårdande, och hjälpa människor med problem. Maria och hennes kollegor har utbildning i sjukdomslära, anatomi, rörelse och hälsa.

– Det finns en uppfattning om att massage bara är att klia på ryggen. Väldigt många kommer för att få hjälp med något. Även om man bara kommer för att komma ned i varv så är det väldigt mycket som händer i kroppen.

Maria är också utbildad inom en sorts andningsterapi som kallas Lotorpsmetoden. Lotorpsmassage blandar massage med yogaliknande andningsövningar som ska, säger hon, maximera syresättningen i kroppen.

– Det finns mycket som kan ligga och blockera just i bröstet. Många söker Lotorpsbehandling för att de har pollenallergi eller doftöverkänslighet. Men man kan få många bonuseffekter som att sluta snarka eller att slippa domnande, kalla händer.

Charles Fox har blivit hjälpt med regelbunden massagebehandling i 20 års tid. Han kommer från vad han beskriver som en brokig träningsbakgrund och har varit drabbad av olika idrottsskador och felbelastningar.

– Första åren var det för att få ordning på kroppen och sen har jag bara fortsatt i förebyggande syfte. Annars fortsätter man bara träna tills att man går sönder nästa gång. Jag ser det som en investering.

– Jag mår mycket bättre, har mer energi, är nästan aldrig skadad och extremt sällan sjuk, det tillskriver jag bland annat massagen, säger han.

Charles tycker också att massagen är lugnande, gör det lättare att möta motgångar och vara en bättre medmänniska.

– Det är väldigt energikrävande för hjärnan att gå och ha ont. Många har ont utan att veta om det, hjärnan blockerar smärtan. När man slipper det så får man massor av energi över till annat och mår generellt sett bättre, säger Maria.

Campushallens massörer kommer att befinna sig på Studentorkesterfestivalens område vid campus Valla för att fira med gratis massage till alla som vill.

Fakta Lotorpsmetoden:

Hos människor med andningsproblem utnyttjas musklerna dåligt, de blir stela och orörliga, varje andetag blir mindre effektivt. Kroppen får svårt att göra sig av med koldioxiden, vilket påverkar dess arbete och beteende.

Lotorpsmetoden bygger på behandling av andningsmuskulaturen övningar för att lära patienten att andas på rätt sätt. Metoden kan användas för att behandla hosta, doftallergi, parfymallergi och astmaliknande åkommor men kan även hjälpa personer med riktig astma och KOL.

Källa: Lotorpsmetoden.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annie Sääf

Ämnen du kan följa