"Jag fick mitt livs chock"

Det pristagaren av kulturpriset Nyponet 2019 trodde var en påstridig telefonförsäljare, visade sig vara Lars Winnerbäck som ville gratulera. "Jag fick mitt livs chock", säger en överväldigad Ulrika Reinholdsson, Riksteatern Linköping.

12 april 2019 18:27

– Det ringde ett nummer jag inte kände igen och den här människan gav sig inte. Jag blev sjukt irriterad och tänkte, "vilka arbetstider har den här försäljaren egentligen?"Men den enträgna försäljaren var instiftaren av kulturpriset Nyponet – Lars Winnerbäck – som efter runt 30 försök till slut fick gratulera 2019 års stipendiat.

– Jag gastade säkert något ovärdigt i luren, säger Ulrika Reinholdsson på scenen i lokalen Garden på Konsert & Kongress.

– "Är du galen...?", flikar Lars Winnerbäck och publiken skrattar hjärtligt.

Kulturstipendiet Nyponet har sen 2016 årligen delats ut till eldsjälar som på något sätt bidrar till att berika kulturlivet i Linköpings kommun. Bakom priset står Lars Winnerbäcks stiftelse och en gedigen jury bestående av kulturpersonligheter med lokal anknytning. Flera hundra åhörare deltog i ceremonin på fredagskvällen när den fram tills dess hemliga stipendiaten skulle avslöjas. Och det var en mycket tagen pristagare som klev fram.

– Jag är jättestolt och väldigt rörd över att juryn har tänkt på mig och oss på Riksteatern. Det här är omtumlande, förklarar Ulrika Reinholdsson.

Enligt motiveringen får Ulrika stipendiet för sitt ideella arbete som repertoaransvarig på Riksteatern Linköping (tidigare Karil) för att hon är en stöttande, entusiasmerande kraft för lokala kreatörer. "Med stor nyfikenhet och fingertoppskänsla ger Ulrika Linköpingspubliken tillgång till mångsidiga kulturupplevelser...en eldsjäl med stort hjärta och engagemang."

– Hon utmärker sig på så sätt att hon alltid lyfter andra runt om – hon är en väldigt inkluderande eldsjäl, säger Emma Högström, som sitter i stiftelsens jury.

Förutom en summa på 100 000 kronor fick Ulrika Reinholdsson ta emot ett specialdesignat nypon i textil tillverkat av konstnären Jenny Karlsson.

– Jag är jätteglad för det passar mig så perfekt. Jag stickar och jag grejar själv och jag känner Jenny, så det är som gjort för mig. Nu ska jag fortsätta och ta spännande scenkonst till Linköping, utveckla och hitta på nytt och samarbeta med fler.

Publiken som tagit sig till ceremonin bjöds också på tre låtar med Lars Winnerbäck. När det var dags att avrunda och "En tätort på en slätt" spelades stämde flera in i den välkända linköpingstexten och när sista ordet i strofen "Hälsa skönheten i norr" byttes mot "Skäggetorp" fylldes lokalen med både jubel och visslingar.

Pristagare genom åren

2019 - Ulrika Reinholdsson (Riksteatern Linköping)2018 - Sam Anlér (Närcon)2017 - Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz (Gaphals och City to City)

2016 - Erika Wessbo, Lydia Halldorf och Christina Eveborn (Babette)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julia Djerf