Jackiie tar cykeln till Japan

I söndags påbörjade 23-årige Jackiie Samuelsson sitt livs, kanske, längsta resa. På cykel ska han ta sig till Japan och han hoppas vara framme om ett år.

2 juni 2014 15:12

Corren träffar den innovative Västeråsbon i Ryd där han har övernattat hos en kompis. Klockan tio på tisdagsförmiddagen hänger han upp sina välpackade väskor, cirka 35 kilo på cykeln, ställer in gps:en och gör sig redo att köra mot Jönköping. Genom sina små hörsnäckor har han musiksällskap, allt från dansband till dödsmetall, förklarar han glatt.

Cirka tio mil om dagen är målet att cykla för att så snabbt som möjligt ta sig ut i Europa. Fast innan han glider upp på Öresundsbron väntar ett scoutläger i Höör i helgen.

Men varför cykla ända till Japan?

– Idén växte fram under förra året, säger Jackiie som studerade till civilingenjör men kände att han inte var tillräckligt motiverad att fortsätta skolan. Istället tog han ett industrijobb för att tjäna pengar och idén om Japanturen tog ett starkare fäste om honom. Det är ett land som han alltid velat resa till och han berättar att han gillar japanernas inställning till att våga vara nytänkande.

– Ingenting är omöjligt, säger Jackiie som också är en inbiten naturmänniska med erfarenhet att klara sig själv utan andra människor i sin närhet.

Han älskar också att cykla, berättar han. När han var i tonåren och fick välja mellan en cykel eller en moped i present, var valet givet.

Hans familj och vänner stöttar beslutet att cykla till en annan världsdel, även om han medger att mamman är mest orolig.

– Vissa tycker att det här är typiskt mig, säger Jackiie och får det att låta som vilket söndagspromenad som helst.

Men han vill i dagsläget inte lova att han når Japan, även om det förstås är målet. Resplanerna kan komma att ändras längs vägen och Jackiie utesluter inte att han kanske stannar länge på en plats om han trivs bra.

– Men kommer jag inte längre än till Skåne blir jag besviken, säger han och skrattar.

Jackiies blogg: http://jackiiegonebiking.wordpress.com/

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring