IS har försökt rekrytera i Linköping

Unga män i Skäggetorp har fått påhälsning av en person från Stockholm som försökt rekrytera dem till IS, Islamiska staten. Nu har många krafter gått samman för att stoppa vidare rekryteringsförsök i stadsdelen.

7 oktober 2014 15:21

– Det förekom ett rekryteringsförsök i september, vi fick reda på det för att oroliga föräldrar sökte upp oss och berättade om det, berättar Nader Ghaemi, stadsdelutvecklare i Skäggetorp.

Med tanke på att rekryteringsverksamhet pågår i många svenska städer bestämde man sig för att reagera snabbt.

– Vi har startat en dialog med många goda krafter i Skäggetorp, bland annat den folkbildningsverksamhet som finns här. Det gäller att nå ut till de ungdomar som rekryterarna kan tänkas vända sig till.

Borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt och företrädare för Linköpingspolisen har varit i Skäggetorp och pratat vid möten i olika föreningar.

– Vårt budskap till ungdomarna är tydligt: Vi vill inte se någon rekrytering till IS från Skäggetorp. Och så här långt verkar det som om vi har lyckats, fortsätter Nader Ghaemi.

Sverige ligger högt i Europa när det gäller antalet unga som gett sig i väg för att kriga. Enligt Säpos beräkningar har 80 svenskar rest till Irak och Syrien för att strida med terrororganisationen Islamiska staten (IS). Tolv eller tretton av dem tros ha dött i striderna.

Tidigare har det bara varit storstäderna, och främst Göteborg, som varit viktiga centrum för rekrytering av jihadister. Där finns centrala rekryterare som sköter det praktiska, och tjänar pengar på verksamheten.

Men nu har rekryteringar börjat ske även i mindre städer. Där förekommer det också att personer rekryteras genom sociala medier.

Två av de svenskar som rest till Syrien och Irak för att kriga kommer från Norrköping. Där pågår en aktiv rekrytering till IS, rekryterarna arbetar i ett stråk mellan Örebro, Eskilstuna och Norrköping. Det oroar Håkan Stenbäck, poliskommissarie i Linköping.

– Vi måste höja vår beredskap i den här frågan. Det finns många vilsna unga män i Linköping som skulle kunna lockas av rekryterarnas budskap, säger han.

Enligt Magnus Ranstorp, terroristexpert på Försvarshögskolan, är det ofta unga män på glid som ansluter sig till terrororganisationer. De kan ha ekonomiska eller personliga problem. Ofta vet de väldigt lite om islam, och är inte speciellt skolade, utan rycks med av en berättelse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!